По-силна защита от Ковид-19: Кипър ваксинира и децата над 12 г.

Имунизацията е доброволна и ще се извършва при съгласие на родителите

30.07.2021 | 16:06 Редактор: Жаклина Иванова
По-силна защита от Ковид-19: Кипър ваксинира и децата над 12 г.

От понеделник Кипър започва ваксинация срещу коронавирус и на деца над 12-годишна възраст в опит да постигне по-голяма защита на населението. От 1 август се разширява задължителното прилагане на "безопасния пропуск" в малки търговски обекти и болници.

Ново затягане на мерките срещу коронавируса одобри правителството днес, за да се преодолее влошената епидемиологична ситуация в страната. Решенията са за "социална защита, социална чувствителност, социална отговорност" и "зачитат избора на всеки гражданин", заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Кабинетът даде "зелена светлина" от понеделник да започне ваксинация на деца над 12-годишна възраст. Решението е взето след препоръка на Кипърското педиатрично дружество и Научния консултативен комитет по коронавируса, обясни министърът.

Ваксинацията е доброволна и ще се извършва при съгласие на родителите. Ще се прилагат ваксините на Pfizer и Moderna.

До 31 август се удължават и разширяват мерките за защита, свързани с изискването за "безопасен пропуск" /SafePass/, който доказва ваксинация, преболедуване или тест в рамките на 72 часа.

Той вече е задължителен и за местата, където могат да се съберат повече от 10 души /вместо 20, както досега/, като по този начин се обхващат и мини-маркети, павилиони и други малки бизнес обекти, предаде БНР.

Всички посетители и пациенти над 12 години в държавните и частни болници също задължително трябва да представят "безопасния пропуск".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК