Армията следи за карантината в Сидни, стотици военни патрулират по улиците

Олимпиадата влоши сериозно ситуацията с коронавируса в Япония

30.07.2021 | 14:13 Редактор: Тодор Петров

Строги мерки срещу разпространяването на Делта варианта по света. Сидни е под пълна карантина, а за спазването ѝ следи армията. От понеделник по улиците на града ще патролират стотици военни, за да контролират спазването на строгите мерки срещу разпространението на вируса.

Решението да бъде мобилизирана армията беше посрещнато с критики, но властите са категорични - помощта е необходима заради неспазване на органиченията. 

Карантината в най-големия град в Австралия е в сила от юни след бум на заразени с делта варианта на Ковид-19. Мерките остават в сила до 28 август.
На гражданите е забранено излизането навън без основателна причина. 

Продължава да расте броят на заразените с Делта варианта и в Япония. Властите заявиха, че за първи път от началото на пандемията се сблъскват с подобен ръст на инфекциите. Най-тежко е положението в Токио, където в момента се провеждат Олимпийските игри. Хората бяха призовани да спазват дистанция и да се ваксинират.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че Делта вариантът може да премине през защитата на ваксината и да причини по-сериозни вреди, отколкото другите познати мутации. Това е посочено във все още непубликуван доклад на американските центрове за контрол и превенция на болестите.

В същото време американският президент Джо Байдън обяви, че всички над 2 милиона федерални служители трябва да бъдат имунизирани. За да се насърчи процеса, той призова щатските и местни власти да дават по 100 долара на всеки гражданин, който се ваксинира.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК