Разработиха високоефективни антитела срещу коронавируса, взети от алпаки

Нанотелата, които са устойчиви на промени в температурата, са лесни за производство и съхранение

29.07.2021 | 10:52 Редактор: Юлия Христова
Разработиха високоефективни антитела срещу коронавируса, взети от алпаки

Учени от Института "Макс Планк" в Гьотинген са разработили високоефективни антитела срещу коронавирус, които произлизат от алпаки, пише DW. 

Максимална ефективност срещу вируса и неговите мутации

Разработените в лаборатория вещества се закачат за повърхността на коронавируса и го обезвреждат. Учените в Гьотинген скоро ще започнат с клиничните тестове на лекарството. Според тях така наречените нанотела неутрализират вируса 1000 пъти по-ефективно от останалите антитела.

"Те съчетават изключителна стабилност и максимална ефективност срещу вируса и неговите Алфа, Бета, Гама и Делта варианти", казва директорът на института Дирк Гьорлих. 

Миниатюрните антитела могат да устоят на много високи температури, както и да се задържат достатъчно дълго в организма, за да са ефективни. Нанотелата, които са устойчиви на промени в температурата, също са по-лесни за производство и съхранение. По този начин препаратът може да бъде произведен евтино и бързо в големи количества, за да отговори на голямото глобалното търсене на лекарства срещу Ковид-19. 

Това нямаше да е възможно без Брита, Нора и Ксения

"Нанотелата произлизат от алпаки и са значително по-малки и по-просто изградени в сравнение с останалите антитела", обяснява Гьорлих.

Изследователският екип инжектира няколко пъти трите алпаки Брита, Нора и Ксения от стадото в института "Макс Планк" с част от протеина на коронавируса, обясняват учените. Животните изграждат антитела, а накрая от тях се взима съвсем малко кръв. Следващите стъпки се извършват с помощта на ензими, бактерии, така наречените бактериофаги и дрожди.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Ще има ли ваксини с тези антитела? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години