САЩ напускат Афганистан и Ирак - вече имат други приоритети

"Една епоха приключва", пише Клаус-Дитер Франкенбергер

28.07.2021 | 17:27 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ напускат Афганистан и Ирак - вече имат други приоритети

В навечерието на 20-годишнината от 9/11 американските войници ще се изтеглят от Афганистан, до края на годината - и от Ирак. Една епоха приключва. САЩ вече имат други приоритети, пише Клаус-Дитер Франкенбергер.

Минаха почти 20 години от терористичните атентати в САЩ на 11 септември 2001 година. И точно в навечерието на годишнината американските войници ще се изтеглят от Афганистан. В Ирак - другата държава, където САЩ тръгнаха да се борят срещу тероризма, а тогавашното правителство на Буш възнамеряваше да въдвори нов ред с помощта на военна сила, днес все още има американски войски. Те обаче се грижат главно за обучението на иракските войници - бойната им мисия ще бъде прекратена в края на годината.

Това също олицетворява "края на една епоха": борбата срещу ислямисткия тероризъм вече не е толкова важна, колкото беше преди години. Дано това омаловажаване не изиграе лоша шега. Тъй или инак, САЩ прекратяват намесата си в региона. Но кой ли ще дойде на тяхно място, пита Франкенбергер, цитиран от DW.

Изтеглянето на САЩ има своята цена

В Ирак нещата са ясни: Иран ще се опита да разшири влиянието си, което досега бива налагано с помощта на въоръжените шиитски групировки - и да затвърди позициите си. В Афганистан обаче се сблъскват интересите не на две, а на доста повече чужди страни, които се опитват да се възползват от нестабилното положение и липсата на сигурност. Контрол над страната се мъчат да завоюват най-вече талибаните, които с тази цел са се съсредоточили особено върху столицата Кабул.

Изтеглянето на САЩ от една страна е обяснимо, защото американците вече се уморени от интервенциите. От друга страна обаче то си има своята цена. И тази цена ще плащат афганистанците и иракчаните. Както и онези страни, които ще трябва да се борят срещу новите вълни от бежанци.

Да, наистина приключва една епоха. САЩ вече имат други приоритети, категоричен е Франкенбергер.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК