Цените на петрола тръгват нагоре, запасите от бензин намаляват

Ковид-19 остава голямо предизвикателство пред рафинериите

28.07.2021 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева
Цените на петрола тръгват нагоре, запасите от бензин намаляват

Петролът възобнови печалбите си, след като доклад от индустрията посочи спад в американските запаси от гориво и суров петрол.

Американският петролен институт (API) съобщи, че запасите от бензин са се понижили с 6,23 милиона барела миналата седмица. Ако информацията се потвърди, това би бил най-големият спад в запасите от моторни горива от март.

Очаква се глобалните запаси да се затегнат през останалата част от годината.  Ключовите енергийни потребители продължават да се възстановяват от пандемията, въпреки че остава загрижеността относно краткосрочните перспективи на търсенето. Бързо разпространяващият се вариант Делта доведе до подновяване на ограниченията в някои региони.

[sc: relatedarticles ids:232159 /]Ковид-19 представи предизвикателство пред рафинериите, които правят едни от най-добрите печалби от години. 
Преработвателите искат да получат пари, но са предпазливи, че подновената слабост на търсенето може да доведе до надути запаси и отново да намали маржовете, информира bloombergtv.bg.

"Най-големият риск за цените на петрола все още е Делта вариантът, като много страни все още се борят с вируса",  каза Сувро Саркар, ръководител на групата за енергийния сектор за в DBS Bank Ltd. в Сингапур. 

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 4,73 милиона барела миналата седмица, съобщи API. Това би било деветото теглене от резервите от 10 седмици.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК