Диабетът - смъртна присъда в миналото, строга диета сега

Днес учените на всеки две години откриват нови инсулинови препарати и много улесняват диабетиците

27.07.2021 | 17:03 Редактор: Жаклина Иванова
Диабетът - смъртна присъда в миналото, строга диета сега

Първият инсулин е изолиран преди точно сто години и това се превръща в един от най-големите медицински успехи. Днес учените на всеки две години откриват нови инсулинови препарати и много улесняват диабетиците.

Инсулинът спасява живота на милиони. Той е изолиран от канадските учени Фредерик Грант Бантинг и Чарлс Бест точно преди 100 години, на 27 юли 1921 година. Извличат го от панкреаса на куче, а две години по-късно получават за откритието си Нобелова награда.

Днес милиони хора страдат от диабет, но болестта вече изобщо не е толкова опасна, колкото преди век.

"За диабета от тип 1 лечение не е имало, за много пациенти той е бил равнозначен на смъртна присъда", обяснява д-р Терезия Сарабхай от Германския център по диабетология в Дюселдорф. Тя припомня, че преди откриването на инсулина пациентите с диабет тип 1 живеели не повече от две години. Трябвало да спазват строга диета и често умирали от недохранване. Тогава вече се е знаело, че болестта има нещо общо с панкреаса - но нищо повече.

Стремителен напредък през годините

Първият инсулин, извлечен от медиците и инжектиран на техните пациенти, представлявал гъста кафеникава слуз. Първият човек, спасен чрез инжекции с инсулин, е 13-годишният Ленард Томпсън, когото лекарите лекували с новия препарат през 1922 година.

Те установили, че броени дни след началото на терапията в урината на момчето вече нямало захар и ацетон, които са признаци на диабет.

От дебелата спринцовка през сензорите и алгоритмите до изкуствения панкреас

През 1982 година учените успяват да създадат човешки инсулин с помощта на генетично променени бактерии. Този инсулин е стопроцентов заместител на човешкия хормон. А от 1996 година на пазара вече има и изкуствен инсулин, който действа по-бързо от човешкия. В края на миналото хилядолетие бяха разработени и първите бързодействащи инсулини, и аналози на инсулина, пише DW.

Днес диабетиците могат дори да отбележат спортни рекорди

Страдащите от диабет в продължение на десетилетия са принудени да се съобразяват със своята болест. Днес диабетиците са значително по-независими, отколкото преди. Хора с диабет дори успяха да се доберат до върхови спортни постижения. Въпреки това има професии, които са истинско табу за диабетиците. Ако страдате от тази болест, няма да можете да пилотирате самолет или да гасите пожари като професионален огнеборец. Просто защото рискът от внезапно снижаване на кръвната захар, въпреки всички медикаменти, все още съществува.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК