Гърция ваксинира и непълнолетните, Pfizer и Moderna изпитват препаратите върху деца

Гръцкият ваксинационен комитет е разтревожен от разпространението на Делта варианта

27.07.2021 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Гърция засилва ваксинационната си кампания. Южната ни съседка вече ще имунизира срещу Ковид-19 и деца. От петък децата на възраст от 12 до 15 години в Гърция ще могат да се имунизират с препаратите на Pfizer и Moderna. 

Здравните власти в южната ни съседка подчертаха, че ваксините са ефективни и безопасни за децата, сред които се наблюдава тревожен скос в заболеваемостта през последните седмици.  

"Непрекъснатите инфекции на децата ще доведат до нови мутации. Това лято няма да е безгрижно, необходимо е голямо внимание", подчерта ръководителят на ваксинационния комитет Мария Теодориду.

Специалистите от гръцкия ваксинационен комитет заявиха, че са силно обезпокоени от разпространението на Делта варианта на Ковид-19. Според тях имунизацията е един от начините да се спре разпространението. Те коментираха и движението срещу ваксините, като особено остър тон беше използван към здравните работници, които го подкрепят.  

"Участието на лекари в движението срещу ваксините е много сериозен въпрос. Антиваксинацията е позиция на човек, който е шарлатанин, и държавата е длъжна да приложи закона срещу него", заяви главният секретар на здравното министерство Мариос Темистоклеус. 

В опит да избегне нова вълна на вируса, Израел обмисля да слага трета доза от ваксината на Pfizer на хората над 60-годишна възраст. Такъв подход вече се предприе към граждани с компрометиран имунитет. Имунизират се и децата. 

На този етап няма данни ваксините на Pfizer и Modern да причиняват редки случаи на странични ефекти при деца, като например миокардит. Двете компании обаче обявиха, че ще увеличават бройката на децата във възраст от 5 до 11 г., които ще участват в клиничните изпитвания. 

Причината е натиск от страна на Американската агенция за контрол по храните и лекарствата да се установи с точност честотата на нежеланите ефекти в тази група.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
?!
преди 2 години
"Гърция ваксинира и непълнолетните, Pfizer и Moderna ИЗПИТВАТ препаратите върху деца" ?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ни маскарада и затварянето ни ваксата спя нещо,а е вече оставете хората на мира,на никой не му пука вече а вируси и бацили. Сигнализирай за неуместен коментар