Радев към австрийския си колега: Правата на българите в РСМ системно се нарушават

Австрия е водещ търговски партньор и инвеститор в България, подчерта Радев

26.07.2021 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева
Радев към австрийския си колега: Правата на българите в РСМ системно се нарушават

"България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание". Това  заяви Румен Радев на среща с австрийския си колега Александер Ван дер Белен. Двамата президенти проведоха разговор на четири очи и работна среща.

Сред темите на разговора беше и политиката на ЕС за разширяване към Западните Балкани. 

"Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог", подчерта Радев. 

Румен Радев изтъкна пред своя колега, че Австрия е водещ търговски партньор и инвеститор в България. През 2020 г. стокообменът между двете страни  възлиза на 1.358 млрд. евро, а австрийските инвестиции у нас са в размер на 319.2 млн. евро. 

Според президента Румен Радев трябва да се подобри устойчивостта на националните здравни системи и със съдействието на компетентните европейски институции да се улесни функционирането им в рамките на ЕС и между отделните държави, без да се налага допълнителна административна тежест. "Кризата с Ковид-19 открои необходимостта от диверсификация на веригите за доставки, особено когато става въпрос за обществена безопасност или стратегически сектори. В тази насока трябва да идентифицираме областите със стратегическо значение за ЕС и да ги развием приоритетно", заяви президентът.

Стъпките за постигането на климатично неутрален ЕС също бяха обсъдени по време на срещата, както и реформата в областта на убежището и необходимостта от ясен план на ЕС с насоки в случай на бързо нарастване на миграционните потоци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК