САЩ бомбардират талибаните в Афганистан с увеличени темпове

Джо Байдън е решен да довърши изтеглянето на сухопътните части от страната до края на август

25.07.2021 | 22:31 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ бомбардират талибаните в Афганистан с увеличени темпове

Американската авиация се намесва все по-активно в сраженията между армията и бунтовниците в Афганистан, предаде Франс прес.

Това стана ясно от думите на началника на Централното командване на американската армия генерал Кенет Макензи, казани при посещение в Кабул

"Съединените щати увеличиха въздушните удари в подкрепа на афганистанските войски през последните няколко дни. Готови сме да поддържаме това ниво на подкрепа през идните седмици, ако талибаните продължат нападенията си."

По-рано днес властите в провинция Кандахар съобщиха за над 150 000 бежанци в резултат на офанзивата на талибаните към едноименната столица на провинцията. Кандахар е вторият по големина град в Афганистан и често сочен като родно място на талибанското движение от началото на 90-те години на миналия век, припомни БНР.

Окуражени от оттеглянето на НАТО-вските войски, бунтовниците подеха настъпление към Кандахар преди месец, но едва днес местните власти дадоха повече яснота за мащаба на битката. Служител, цитиран от Франс прес, съобщи, че 22 000 семейства са избягали в по-сигурни части на провинцията. Построени са 4 лагера, за да ги подслонят. Боевете днес се водят в покрайнините на града.

Въпреки влошаването на обстановката в Афганистан, президентът на Съединените щати Джо Байдън е решен да довърши изтеглянето на сухопътните части от страната до края на август.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК