Над 1,2 млн. души в Испания и Португалия останаха без ток заради авария

Засегнато е и оборудването на летище "Ел Прат" в Барселона, съобщават мениджърите му

25.07.2021 | 16:01 Редактор: Здравко Черкезов
Над 1,2 млн. души в Испания и Португалия останаха без ток заради авария

Повреда в електропреносната мрежа на Иберийския полуостров доведе до прекъсвания в електрозахранването, което засегна над 1,2 милиона абонати в Испания и Португалия. Само в Каталуния над 650 хиляди души не са имали ток.

В Испания без ток в продължение на повече от 45 минути останаха стотици хиляди хора в автономните региони Мадрид, Каталуния, Андалусия, Арагон, Навара, Страната на баските, Кастилия и Леон, Естремадура и Мурсия.

Засегнато е и оборудването на летище "Ел Прат" в Барселона, съобщават мениджърите му. В центъра на града някой от светофарите не са работили, но до инциденти не се е стигнало, предаде БНР.

Според Гражданска защита генераторите в болниците са се включили веднага и не се е стигнало до животозастрашаващи ситуации.

Няколко области в Португалия също са останали без ток. Сред засегнатите райони, цитирани от португалските медии, са Лисабон, Синтра, Ещорил и Сетубал, Брага на север и част от Алгарве в южната част на страната. Официалното обяснение за прекъснатото електроподаване на Иберийския полуостров е, че е имало проблем във френската електрическа мрежа, предизвикан от пожар заради аварирали хидроплани.

И тъй като дисбалансът от получавана и използвана електроенергия е предизвикал прекъсвания в мрежата, се е наложило в някой области токът изцяло да бъде спрян, за да се гарантира стабилността на мрежата.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК