Запътил ли се е ЕС към задължителна ваксинация?

За имунизираните срещу коронавируса има много повече свободи, отколкото за останалите

24.07.2021 | 22:27 Редактор: Здравко Черкезов
Запътил ли се е ЕС към задължителна ваксинация?

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат, пише DW.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс на ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От вчера посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

През уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразените расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох" напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - сравнително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК