Турция отхвърли опасенията на ЮНЕСКО за състоянието на "Света София"

Докладът на ЮНЕСКО бил написан предубедено и с политически мотиви

24.07.2021 | 18:28 Редактор: Здравко Черкезов
Турция отхвърли опасенията на ЮНЕСКО за състоянието на

Турция отхвърли констатациите в доклада на ЮНЕСКО относно джамиите "Света София" и "Карие" в Истанбул, става ясно от публикувано заявление на турското външно министерство.

"Турция отхвърля констатациите в доклада на консултативния комитет, които не отговарят на актуалната ситуация. Те, най-вероятно, са били написани предубедено и с политически мотиви“, се казва в изявлението. От външнополитическото ведомство подчертават, че Турция ще продължи да полага внимателни грижи за внесените в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО обекти, като спазва своите права, правомощия и задължения.

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) поиска от Турция до февруари 2022 г. да представи доклад за състоянието на джамията "Света София" в Истанбул, припомня БГНЕС.

Искането е отправено от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Той е изразила "загриженост относно придаването на статут на джамия на този паметник от византийската епоха" и иска от Турция да представи "актуализиран доклад за състоянието" на сградата до 1 февруари 2022 г.

На 10 юли 2020 г. турският президент Тайип Ердоган подписа указ, според който мюсюлманските служби се възобновяват в Света София (Айя София) в Истанбул. Редица християнски църкви изразиха съжаление за това решение. Същата реакция последва и от ЮНЕСКО. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК