ЕК с нови насоки за прилагането на цифровия сертификат при въздушния транспорт

Препоръчва се процес на проверка "на едно гише" преди заминаването

22.07.2021 | 15:03 Редактор: Тодор Петров
ЕК с нови насоки за прилагането на цифровия сертификат при въздушния транспорт

След като на 1 юли Европейската комисия стартира цифровия сертификат на ЕС за Ковид-19, днес Комисията публикува насоки относно най-добрите начини за проверка на сертификатите преди пътуването, за да се гарантира възможно най-безпроблемно придвижване за пътниците във въздушния транспорт и улеснена работа за персонала.

За да се избегне дублиране, т.е. проверки от повече от един участник (авиокомпании, публични органи и т.н.), Комисията препоръчва процес на проверка „на едно гише“ преди заминаването, включващ координация между органите, летищата и авиокомпаниите. 

Освен това държавите членки на ЕС следва да гарантират, че проверката се извършва възможно най-рано и за предпочитане преди пътникът да пристигне на летището на заминаване. Това следва да гарантира по-гладко пътуване и по-малка тежест за всички участници.

"Използването в пълна степен на предимствата на цифровия сертификат на ЕС за Ковид-19 изисква хармонизиране на протокола за проверка. Сътрудничеството при система за обслужване на едно гише за проверка на сертификатите дава възможност за безпроблемно пътуване на пътниците в целия Съюз", заяви комисарят по транспорта Адина Вълян.

Тъй като броят на пътниците се увеличава през лятото, по границите ще трябва да се проверява по-голям брой сертификати. Секторът на въздухоплаването е особено обезпокоен от това, тъй като например през юли се очаква въздушният трафик да достигне над 60% от равнищата от 2019 г. и след това да нарасне. 

Понастоящем, как и колко често се проверяват сертификатите на пътниците, зависи от мястото на заминаване, транзитно преминаване и пристигане на притежателя. Един по-добре координиран подход би спомогнал за избягване на претоварването на летищата и ненужния стрес за пътниците и персонала, съобщават от ЕК.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК