5-ма загинали, над 200 ранени и 2000 разрушени къщи след адското торнадо в Чехия (ОБНОВЕНА)

Това е най-силната буря в историята на страната

25.06.2021 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Невиждано за момента торнадо опустоши Южна Чехия. Има поне 5-ма загинали и 200 ранени. Няма данни за пострадали българи, съобщиха от министерството на външните работи. Близо 100 000 домакинства останаха без ток. Стихията е преминала през Южна Моравия и остави след себе си апокалиптични гледки. 

Това е най-силната буря в историята на страната. Обявено е извънредно положение. Югоизточната част на страната прилича на военна зона. Силата на торнадото се определя между трета и четвърта степен от общо петстепенна скала. На моменти поривите на вятъра са били над 320 км/ч. При сила от Ф4 торнадото буквално вдига като кибритени кутийки къщи и коли. 

Апокалиптични сцени остави след себе си мощното торнадо в югоизточната част на страната. Скоростта на вятъра е била между 200 и 300 км/ч. 

Отнесени покриви и къщи, смачкани автомобили и пожари - това видяха хиляди след стихията. Падналата градушка била с големината на топки за тенис. Властите се борят с щетите от торнадото. Разрушенията в редица градове в региона са сериозни. Части от тях буквално са изравнени със земята. 

"Ние като правителство ще направим всичко възможно, за да помогнем на хората, защото това наистина е апокалипсис, две хиляди разрушени къщи, ние ще направим всичко възможно", каза премерът на Чехия Андрей Бабиш. 

А хората споделят потресаващи кадри на видяното. Торнадото е преминало и през още части в Централна Европа. Опасност за България обаче няма.  

Властите обсъждат и какъв финансов ресурс ще е нужен за възстановяване на инфраструктурата. Последното торнадо в страната беше през 2018 година. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК