Рюте: Закон срещу хомосексуализма няма място в ЕС! Орбан: В защита на децата е!

Много държави членки разкритикуваха остро Унгария

25.06.2021 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

Унгария стана акцент на срещата на европейските лидери в Брюксел. Много държави членки разкритикуваха страната в неспазване на основни ценности и демократични принципи на ЕС. 

Причината е приетият неотдавна от унгарския парламент закон за забрана на "пропагандирането на хомосексуализма". Белгийският премиер Марк Рюте определи закона като примитивен. 17 държави подкрепиха писмо с критики за дискириминационната политика на Будапеща, тъй като не отговаря на европейските ценности.

"Този закон няма място в Европейския съюз. Но аз не мога да взема това решение сам. Има още 26 държави членки. Това трябва да бъде направено етап по етап", заяви Рюте.

Унгария отговори на критиките, че новият закон е единствено в защита на децата.

"Казах им да го прочетат. Законът не е срещу хомосексуалните хора, а в защита на децата и техните родители. Законът е за това родителите да имат ексклузивното право да решават по какъв начин да образоват децата си за сексуалността", посочи от своя страна унгарският премиер Виктор Орбан. 

Сблъсък в мненията предизвикаха и отношенията с Русия. Редица държави членки се противопоставиха на предложението на Германия и Франция за директен диалог с руския президент Владимир Путин.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Чл. 46.(1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.(2) Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството.(3) Формата на брака, условията и редът за неговото сключване и прекратяване, личните и имуществените отношения между съпрузите се уреждат със закон.Чл. 47.(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.(2) Жената майка се ползва от особената закрила н ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Е
преди 2 години
Никой не им забранява да са хомосексуалисти, но ДА ОСТАВЯТ ДЕЦАТА НА МИРА ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
хомо сапиенс
преди 2 години
Господа *** от управлението на ЕС, прочетете Библията! Хората са мъже и жени! Няма 31 пола! Единствено Орбан се осмелява да се опълчи на плановете на Сорос и компания! Сигнализирай за неуместен коментар