Съсипаха Орбан заради скандала с ЛГБТ, поставиха под въпрос членството на Унгария в ЕС

Марк Рюте с остра атака срещу унгарския премиер

25.06.2021 | 12:20 Редактор: Здравко Черкезов
Съсипаха Орбан заради скандала с ЛГБТ, поставиха под въпрос членството на Унгария в ЕС

Лидерите на няколко държави от Европейския съюз се нахвърлиха с остри критики към премиера на Унгария Виктор Орбан по време на вчерашната среща на върха в Брюксел. Причината е приетият неотдавна от унгарския парламент закон за забрана на "пропагандирането на хомосексуализма", пише "Дойче веле".

По време на двучасовите, на моменти емоционални дебати, посветени на Орбан, премиерът на Нидерландия Марк Рюте дори постави въпроса за членството на Унгария в Европейския съюз.

"Този път нещата отидоха твърде далече", е заявил Рюте, твърдят дипломатически източници в ЕС. Той призовал Орбан да последва примера на Великобритания и да инициира процедура за напускане на Евросъюза в съответствие с чл. 50 от Договора за ЕС, в случай, че Унгария не възнамерява да спазва европейските ценности.

Особено остра е била реакцията на премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който живее с партньора си от 2015 година.

"Ти прекрачи червената линия", обърнал се той към Орбан, според информация на очевидци, и заявил, че "това не е тази Европа, в която бих искал да живея".

В тази връзка председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомнил, че "ценности като свобода, толерантност и човешко достойнство, са основополагащи в Европейския съюз".

По-рано германският канцлер Ангела Меркел определи приетия от Унгария закон за "неправилен", тъй като, освен всичко останало, той ограничава "свободата на образование". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече закона "срам".

Самият Виктор Орбан на срещата е отказал да оттегли закона за забрана на "рекламирането на хомо- и транссексуалността". Той заяви, че документът не е насочен срещу хомосексуалистите, а само дава на родителите "изключителното право за половото възпитание на своите деца".

На 15 юни парламентът на Унгария одобри със 157 гласа "за" и един "против" закон, забраняващ гей-пропагандата. Документът е насочен срещу образователни проекти на тема хомосексуалност и срещу рекламите на големи компании, демонстриращи солидарност с ЛГБТ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Без бог
преди 2 години
Без бог, без религия, без Орбан, без пияни съветски и евангелистки ***, Земята ще бъде рай, ще бъде, ще бъде, Амин. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Браво,Това е абзац от Българската конституция:Чл. 46.(1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.(2) Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството.(3) Формата на брака, условията и редът за неговото сключване и прекратяване, личните и имуществените отношения между съпрузите се уреждат със закон.Чл. 47.(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата. ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
БРАВО НА ОРБАН! ТОЙ Е ЕДИНСТВЕН ,КОЙТО АЩИШТАВА СВОЯ НАРОД! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Унгарците се оказаха най-свестната нация в Европа Сигнализирай за неуместен коментар