Руска агресия в Черно море: НАТО вече не се плаши от Путин, смята Крим за украински

Алиансът вижда в Украйна свой съюзник

25.06.2021 | 12:35 Редактор: Здравко Черкезов

Британският кораб бил на не повече от 100 метра от руските. По радиото излъчвали предупреждения за откриване на огън. В небето кръжели 20 бойни самолета на руските военно-космически сили. Надалеч отеквали гърмежи.

Така описва инцидента с ескадрения миноносец на кралските военноморски сили "Дифендър" кореспондентът на Би Би Си Джонатан Бил, който се намирал на борда на британския кораб във водите на Черно море недалеч от кримския нос Фиолент, предава DW.

В съобщението на руското министерство на отбраната всичко изглежда още по-драматично: руските военни откриха предупредителен огън в непосредствена близост до "Дифендър". Би Би Си не потвърждава това, но както обичайно при подобни случаи, инцидентът би могъл да има и значително по-тежки последствия, ако дори един офицер от ВМС или пилот на самолет сгреши - независимо от коя от страните. 

НАТО: Крим е Украйна

Демонстрацията на непризнаването на анексията на полуострова от Москва е ключова част от черноморската стратегия на Алианса, разработена след 2014 година. Тя предвижда на практика постоянно присъствие в региона на натовски кораби, при това не само на черноморските страни членки на Алианса. 

Точно това предизвиква особено голямо раздразнение в Кремъл. Украйна вече е много близо до статута на "глобален партньор" на Алианса, какъвто имат например страни като Австралия, Южна Корея и Йордания. Нещо повече - Киев започна мащабна програма по модернизацията на флота. "Дифендър" плавал към Грузия след посещение в Одеса, която след загубата на Севастопол след анексията на Крим стана главна база на военноморските сили на Украйна.

На борда на британския разрушител заместник-министърът на отбраната на Украйна, министърът, отговарящ за доставките на отбранителна техника за британската армия, Първият лорд на Адмиралтейството (командващият британския военно-морски флот) и представители на военния концерн Babcock подписаха меморандум за намерения - предпоследната стъпка към договор за закупуването от Украйна на съвременни бойни кораби от Великобритания. Сделката ще включва още обучение на персонал и модернизация на ремонтните докове.

Не е изключено да става дума за превръщането им, ако не в пълноценни военни бази, то поне в центрове за логистика и ремонт на корабите на държавите от НАТО. Ако тези планове се осъществят, може да се окаже, че анексията на Крим е станала отправна точка за превръщането на Черно море в ключов регион тотално военно възпиране на Путинова Русия от страна на САЩ и техните съюзници.

Путин вече не плаши Алианса

Независимо от показната акция, Кремъл е разтревожен. Това, че Русия сложи ръка на Крим и военната база в Севастопол, не компенсира изоставането на руския флот от американския. САЩ са в състояние ефективно да използват военноморската си мощ и да демонстрират присъствие из целия световен океан. А Русия няма никакви шансове да промени това дори в средносрочен план.

Агресивните действия на Кремъл ще доведат само до ожесточаването на НАТО, включително в района на Черно море. Алиансът вече е престанал да се плаши от любимата игра на Путин "Кой ще мигне пръв".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
https://***/world/kiev-predi-24-g-sasht-velikobritaniya-i-rusiya-garantiraha-tselostta-na-ukrayna-a-dnes.htmlВ случая Русия е агресор,пич!! Т.нар. "гарант" се възползва и АНЕКСИРА територия на съседна държава!НЯМА ЗНАЧЕНИЕ на коя!!*** не се свенят да крадат нито от Украйна,нито от Грузия (Абхазия)!!Можеше да е и БЪЛГАРИЯ!!Аман от руски подл...ги у нас!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
кой е агресор
преди 2 години
Подобни провокации на кораби и самолети на НАТО край руските граници много лесно могат да прераснат в истинска война! Сигнализирай за неуместен коментар