СЗО: Щамът Делта е двойно по-заразен от първоначалния коронавирус

Повечето от ваксините изглежда са ефективни за предотвратяване на тежки заболявания

25.06.2021 | 11:05 Редактор: Здравко Черкезов
СЗО: Щамът Делта е двойно по-заразен от първоначалния коронавирус

Щамът Делта е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус, заяви главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС.

Делта, който първоначално беше идентифициран в Индия, сега е разпространен в повече от 85 страни.

"Като се има предвид скоростта, с която Делта се разпространява, изпреварвайки други щамове, това може да се превърне в доминиращ щам в света", каза Сваминатан.

Той се предава "поне два пъти по-лесно от оригиналния вирус" и следователно "един човек може да зарази не двама, а четирима, шестима, и дори осмина. Затова и сега има значително повече случаи, отколкото в началото на пандемията, всички членове на семейството да се разболяват.

"Повечето от ваксините, използвани по света, изглежда са ефективни поне за предотвратяване на тежки заболявания", продължи Сваминатан.

На въпрос в Twitter колко опасен е вариантът Делта плюс, тя каза, че щамът има мутация, която потенциално може да повлияе на ефективността на антителата върху вируса, предаде БТА.

"Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК