В Русия ще уволняват служители при отказ от ваксинация

На места ще лишават неваксинираните от бонуси и надбавки до края на годината

24.06.2021 | 13:00 Редактор: Жаклина Иванова
В Русия ще уволняват служители при отказ от ваксинация

Работодателите в Москва ще бъдат длъжни да отстраняват от работа служители, които са отказали да бъдат ваксинирани при липса на медицински противопоказания, съобщи тази сутрин местният Оперативен щаб за контрол и мониторинг на ситуацията с коронавируса, цитиран от РИА Новости.

Тежките мерки идват на фона на продължаващия ръст на заразените и ниския брой ваксинирани. В четвъртък в града са починали 88 души - черен рекорд от началото на пандемията.

Москва нареди задължителна ваксинация за жителите на града, които работят в сферата на услугите. Седем други града и области, включително Санкт Петербург, наложиха подобни правила. Макар че ваксинацията в Русия започна през декември, едва 19,5 млн. от 146 млн. население са получили поне една доза. В Москва едва 1,5 млн. от 12 млн. са напълно ваксинирани. А скорошно изследване показа, че 60% от руснаците нямат намерение да се ваксинират.

"Гражданите, класифицирани като групи от населението, подлежащи на задължителна ваксинация, могат да отказват ваксинации, но в този случай те трябва да бъдат отстранени от работа", се казва в съобщение на щаба в Москва. По време на периода, в който служителят е отстранен, не му се начислява нито заплата, нито трудов стаж.

От щаба подчертават още, че наличието на антитела не е противопоказание и причина служителите да не бъдат ваксинирани.

Междувременно кметът на Краснодар Евгений Первишов заяви, че ще лиши неваксинираните чиновници от градската администрация от бонуси и надбавки до края на годината, ако се разболеят от коронавирус, съобщава телевизионният канал "Краснодар". В района ваксинацията все още не е задължителна, пише money.bg.

Москва готви ограничения и за посетителите на ресторанти. От 28 юни в заведения ще могат да влизат само ваксинирани, прекарали вируса през последните 6 месеца, или с отрицателен PCR тест, който е валиден три дни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК