Обратен ефект: Как УЕФА си вкара автогол с цветовете на дъгата

Забраната за оцветяване на "Алианц Арена" постигна обратен ефект

24.06.2021 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева
Обратен ефект: Как УЕФА си вкара автогол с цветовете на дъгата

Стадионът в Мюнхен не светна в цветовете на дъгата по време на мача Германия - Унгария. Отказът на УЕФА да разреши акцията в знак на солидарност с ЛГБТИ-общността в Унгария, постигна обратен ефект. Отзвукът беше голям в цяла Европа.

Идеята за оцветяването на стадиона дойде, след като унгарският парламент забрани със закон в учебните заведения и в медиите да се разпространяват съдържания, свързани с хомосексуалността. Законът на практика приравнява всяка сексуална ориентация, различна от хетеросексуалната, с педофилия.

Реакциите от Европа не закъсняха. В знак на протест, в навечерието на мача между отборите на Германия и Унгария, се зароди идеята стадионът в Мюнхен да свети в цветовете на дъгата.

УЕФА обаче забрани акцията, като се аргументира с това, че футболната федерация е по статут "политически и религиозно неутрална". Поради това УЕФА не можела да разреши действия, предизвикани от политически акт - а именно - приемането на въпросния закон в Унгария. Това решение на Европейската футболна федерация предизвика сериозно недоволство в Германия - както в политическите, така и в спортните и обществени среди.

“Срамно е, че УЕФА ни забранява тук, в Мюнхен, да дадем знак за откритост, толерантност, уважение и солидарност с многото хора в ЛГБТ-общността“, заяви кметът на Мюнхен Дитер Райтер, цитиран от "Дойче веле".

Селекционерът на германския отбор по футбол - Йоахим Льов, също каза, че би се “радвал, ако стадионът светеше в тези цветове”. 

В цветовете на дъгата светнаха кметството в Мюнхен, Олимпийската кула, както и един ветрогенератор, който е разположен в близост до стадиона. Още 38 други стадиона, на които играят отбори от Бундеслигата, също ще се включат в акцията, макар и да не осветяват целите фасади.

Много футболни клубове в Германия осветиха своите стадиони снощи в цветовете на дъгата в знак на протест срещу решението на УЕФА.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


4
0 rate up comment rate down comment 0
Zaro
преди 2 години
1-е послание Коринфянам 7 главаНо, во избежание блуда, каждый имей свою жену, и каждая имей своего мужа.1-е послание Коринфянам 7 глава Библия: https://bible.by/syn/53/7/#2 Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 5
Крис
преди 2 години
Затваряте си очите за всичко,но щом е за еднополова любов някак си вие станах те много културни.Къде ви е,културата всеки ден или по-празниците че точно вие ще казвате кой на какво право има.Тъпите сте,а за такова нещо лекарство няма LBTGQ ще продължи да се бори срещу *** като вас,защото нас не ни събира омразата!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
13 rate up comment rate down comment 6
Ради
преди 2 години
УЕФА си бяха съвсем прави. Това не е политически турнир, а спортен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 7
Нина
преди 2 години
Абе, джендърите като жени или като мъже ще се пенсионират? Сигнализирай за неуместен коментар