Смърт от преумора и постоянен стрес в Япония, предлагат 4-дневна работна седмица

Служителите често работят по над 100 часа извънредно в продължение на месеци

23.06.2021 | 10:09 Редактор: Тодор Петров
Смърт от преумора и постоянен стрес в Япония, предлагат 4-дневна работна седмица

Япония е известна с това, че хората работят до късна старост. Повечето от служителите полагат и извънреден труд, а самоубийствата от преумора не са рядкост. Едно предложение на правителството може да промени това.

Управляващите в Токио са решени да дадат възможност на гражданите в страната да подобрят съотношението между работата и свободното време. В последните насоки за икономическата политика, които японското правителство изготвя всяка година, работодателите бяха призовани да позволят на служителите си да работят по четири, а не по пет дни в седмицата.

Пандемията вече предизвика сериозни промени в японските корпорации, голяма част от които са известни с консерватизма и традиционализма си. Политическите лидери сега се надяват да убедят ръководствата на фирмите, че гъвкавото работно време, дистанционната работа, омрежеността и редица други нововъведения могат да бъдат от полза, ако продължат и след края на кризата с коронавируса.

Япония изправена пред сериозна демографска криза, предизвикана от ниската раждаемост. Новият план цели да позволи на младите хора да разполагат с повече възможности да се срещат, женят и да раждат деца.

В последно време японските власти опитват различни начини, за да преодолеят стагнацията в икономиката, но инструментите, с които разполагат, са ограничени. Затова следващата възможна стъпка е свързана с необходимостта от промяна в начина на живот и работа на милиона японци, обяснява Мартин Шулц от "Фуджицу". 

"По време на пандемията компаниите преминаха към нови начини на работа и отбелязаха постепенно нарастване на производителността", казва той пред DW.

В японските медии редовно циркулират истории за млади служители, които се разболяват или слагат край на живота си заради стрес и постоянна преумора. “Кароши” - или смърт от преумора - често настъпва, след като служителите са работили по над 100 часа извънредно в продължение на месеци.

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК