Антикоронавирусен пропуск в Москва: В ресторантите се влиза след ваксинация или прекаран Ковид-19

Новите ежедневни случаи на коронавирус се утроиха само за две седмици

22.06.2021 | 17:17 Редактор: Жаклина Иванова
Антикоронавирусен пропуск в Москва: В ресторантите се влиза след ваксинация или прекаран Ковид-19

Московските власти обявиха, че жителите скоро ще трябва да представят антикоронавирусен пропуск, за да влизат в ресторантите, тъй като градът се бори с нарастване на инфекциите на варианта Делта, съобщи АФП.

Новото ограничение е последната от поредица от мерки, след като новите ежедневни случаи на коронавирус се утроиха само за две седмици. Кметът на руската столица Сергей Собянин отдава ръста на силно инфекциозния щам Делта, открит за първи път в Индия.

В публикация в своя блог Собянин пише, че от 28 юни посетителите на ресторанта ще трябва да представят QR код, показващ отрицателен тест за коронавирус, валиден в продължение на три дни - или доказателство, че са били ваксинирани или са били болни от коронавирус през предходните шест месеца .

"Трябва да намерим решения, които ще ни позволят да защитим максимално хората и да намалим тежестта върху здравната система“, каза той.

"Подобни правила за посещение на ресторанти и кафенета са в сила от няколко месеца в много европейски и азиатски градове. И дойде моментът Москва да се поучи от опита, ако искаме да избегнем ново, крайно нежелано заключване", уточни Собянин.

Русия не възстанови блокирането, когато миналата есен беше засегната от втора вълна от инфекции, тъй като се опитваше да подкрепи затруднената си икономика. Вместо това страната възложи надеждите си за ограничаване на пандемията върху четирите си ваксини местно производство - Sputnik V, EpiVacCorona, CoviVac и еднодозовата Sputnik Light, припомни БГНЕС.

Но властите са изправени пред население, което е силно скептично настроено към ваксинирането срещу Ковид-19, като едно скорошно независимо проучване казва, че около 60% от руснаците не планират да получат инжекция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК