Пандемията от коронавирус предизвика ренесанс на туберкулозата по света

В Индия, Индонезия, Китай, ЮАР, Пакистан и Филипините заразата все още вилнее

22.06.2021 | 12:34 Редактор: Юлия Христова
Пандемията от коронавирус предизвика ренесанс на туберкулозата по света

"Туберкулозата е болест, която е сред нас. И действителността е безпощадна", казва професор Герхард Грюбер от Технологичния университет в Сингапур. Какви са данните? Близо 1,8 милиарда души в света са болни от туберкулоза - това е близо една четвърт от населението на Земята.

Особено в Индия, Индонезия, Китай, ЮАР, Пакистан или във Филипините заразата все още вилнее. Всяка година в света се заразяват по около 10 милиона души с туберкулоза. Само през 2019 година от нея са починали 1,7 милиона души. А пандемията от коронавирус допълнително влоши ситуацията и предизвика истински ренесанс на туберкулозата в света, казва проф. Грюбер.

Вниманието се измести към друга пандемия

През 2018 година Обединените нации, страните от Г-7 и Г-20 обявиха война на болестта, а СЗО си постави за цел до 2030 година да я изкорени напълно. Но след това се появи коронавирусът и сега се вижда съвсем ясно, че „тази цел вероятно няма да бъде постигната, защото изоставаме с превенцията, а и с лечението в световен мащаб“, казва проф. Грюбер.

"Особено в по-бедните страни липсата на превантивни мерки и лечение на болните от туберкулоза има катастрофални последици, казват от СЗО. Изместването на вниманието към проблемите, предизвикани от коронавируса, доведе дотам, че през 2020 г. от туберкулоза са били лекувани 1,4 милиона души по-малко, отколкото през 2019 година.

И това се случва на фона на очакванията, че и занапред всяка година в света ще умират по около милион и половина души от туберкулоза. Очаква се също, че до 2025 година болестта ще вземе още милион и половина допълнителни жертви.

Две трети от всички програми за борба с туберкулозата са преустановени, а лабораториите, в които се правят тестове и нови изследвания за туберкулоза, сега са заети изцяло с Ковид-19. Според проф. Грюбер, вниманието към най-важното бактериално заболяване, каквото е туберкулозата, е фатално занижено, пише DW.

По думите на проф. Грюбер има нови познания за защитните механизми у човека, както и за причинителя на болестта. На организирана от неговия екип в края на май международна виртуална конференция по темата са били представени новостите около лечението на болестта, към което фармацевтичните компании са проявили интерес. Вече дори има издадени няколко лиценза, посочва той.

Мултирезистентни бактерии

Голям проблем си остава мултирезистентната туберкулоза. И понеже бактерията, причиняваща болестта, е „невероятно умна“, по думите на проф. Грюбер, е необходимо да се заложи на мултидисциплинарния подход: тя да се атакува с коктейл от медикаменти, както и с наночастици като носители, които да проникнат в самата бактерия.

Защото проблемът с туберкулозата е сериозен - не бива да се забравя, че у една четвърт от световното население има „дремещи“ патогени (причинители) на болестта. Подобно на бактерията, която постоянно търси начини да оцелее, така и учените трябва постоянно да търсят пътища за противодействие.

"Не трябва да допускаме дремещите причинители на туберкулоза, които носим у нас, да се активизират. Това е голяма опасност, която може да ни изправи пред нерешими проблеми", посочва в тази връзка професорът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК