Животът на албиносите в Африка - дискриминация, лов, осакатяване и убиване

За тялото на един албинос се дават до 65 000 евро

21.06.2021 | 22:22 Редактор: Жаклина Иванова
Животът на албиносите в Африка - дискриминация, лов, осакатяване и убиване

Албиносите в Африка водят крайно опасен живот. Суеверията ги обявяват за хора с магически и опасни сили. Затова ги гонят и убиват. За тялото на един албинос се дават до 65 000 евро. Пандемията създаде нови проблеми.

В редица африкански държави имаше локдаун заради пандемията от коронавирус. За тамошните хора, страдащи от албинизъм, това докара крайно опасна ситуация, защото в някои части на африканския континент е живо суеверието, че албиносите са прокълнати, или че от техните кости могат да се приготвят лекарства. Затова на някои места редовно устройват лов на албиноси, осакатяват ги или направо ги убиват.

Албинизмът е генетичен дефект, който води до недостиг на пигмента меланин, поради което кожата на такива хора е изключително бяла, а очите - много светли с леко червеникав оттенък.

Изкупителна жертва

Именно поради по-различната си външност албиносите много бият  на очи - особено в Африка. Необичайният им вид и митовете, които се разпространяват за тях, ги правят уязвими и разпалват срещу тях омраза. 

Особено в сегашната пандемия от коронавирус много албиноси живеят в още по-голям страх. На някои места в Африка дори ги обвиняват за инфекциите. Зачестяват проявите на стигматизация и дискриминация. Албиносите са и най-силно засегнати от безработица, както и от липсата на адекватни здравни грижи. Коронавирусът допълнително повиши опасностите за тези хора.

На черния пазар органите или други части от тялото на албиноси се търгуват за по няколкостотин евро. А за цяло тяло на мъртъв албинос се дават до 65 000 евро. Затова на много места организират хайки за лов.

От органите и частите на телата им се приготвят лечебни отвари, които носели щастие и благоденствие или пък пазели от зли сили. Подобни ритуални убийства или осакатявания на хора все още се извършват в редица африкански държави, пише DW.

Хайки за хора има и днес в някои държави

По информация на върховната комисарка на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, само в Малави през миналата година са регистрирани тройно повече такива нападения. При това още през 2019 г. много африкански страни се задължиха до 2021 г. да спрат тези ужасяващи нападения срещу хора. Но пандемията усложни допълнително обстановката и хайките за хора с албинизъм продължават.

В Европа от албинизъм е засегнат един на всеки 17 000 души, а в Африка - един на всеки 5 000. Най-много албиноси има в Танзания, където съотношението е 1:1 400 души.

Обединените нации многократно призоваха хората да обявят война на всяка форма на стигматизация, дискриминация и насилие срещу хората с албинизъм.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК