Истината за Ковид-19 в Русия и Sputnik V може да се окаже неочаквано болезнена

Болниците са почти препълнени, властите са безсилни

20.06.2021 | 17:12 Редактор: Тодор Петров
Истината за Ковид-19 в Русия и Sputnik V може да се окаже неочаквано болезнена

Повечето руснаци не искат да се ваксинират, особено пък със Sputnik V. Но инфекциите растат и болниците са почти препълнени. Затова властите въведоха задължителна имунизация в Москва и признаха, че са безсилни, съобщава "Дойче Веле".

Като изключим едномесечната карантина в Москва и още няколко други региона, от вече цяла година Русия се държи в пандемията по-различно от другите държави в Европа: всички хора работят, на много малко места е наложен строг режим за носене на маски, от масовите прояви отпаднаха само политическите, и то предимно онези, които не са на управляващата партия на Владимир Путин. 

Русия премина през пандемията доста спокойно, макар че смъртността беше висока. В Русия оставаш с впечатлението, че още малко и вирусът съвсем ще си отиде. Допреди седмица темата за коронавируса беше съвсем периферна, макар че от средата на март заболеваемостта отново нараства. 

Според експертите, точно тогава е била внесена и опасната Делта мутация, която първоначално беше открита в Индия. Под предлог, че трябва да пазят страната от тази мутация, властите спряха полетите до редица страни, в това число и до много популярната туристическа дестинация Турция, но самолетите до Индия продължиха да си летят.

Ситуацията е лоша и продължава да се влошава с бързи темпове. И ако това продължи така, до няколко седмици в Москва ще свършат свободните легла в интензивните отделения. На този фон бе взето решение за задължителна ваксинация, макар то засега да се отнася само до част от жителите на руската столица.

Съдейки по обществените нагласи, повечето хора категорично не желаят да бъдат ваксинирани - особено пък с наличната ваксина. 

За правителството беше по-важно Русия да е първата страна, която има готова ваксина, отколкото да я изпробва надеждно; то манипулираше статистическите данни и с пропагандни методи започна да дискредитира чуждите ваксини, като по този начин подкопа и доверието към самите имунизации, пише Александър Плюшчев - журналист от радиостанция "Ехото на Москва".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нели
преди 2 години
За кой ли път трябва да обяснявам, че журналайките само нагнетяват страх и произвеждат ФАЛШИВИ НОВИНИ! Епидемиологията не борави с абсолютни числа! Епидемиологията говори с проценти, промили и пр!!!!!!!! Аман от неграмотници!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 2 години
Кой пък руснак ходи в Индия... Сигнализирай за неуместен коментар
1
21 rate up comment rate down comment 16
ЕМА и доверието
преди 2 години
Путин ли дискредитира Аста Зенека? От която починаха десетки млади хора в Европа? Путин ли дискредитира Пфайзер, от която стотици младежи в Израел и САЩ развиха миокардит? Сигнализирай за неуместен коментар