Путин обеща големи пари за инфраструктура, образование и здравеопазване

"Благосъстоянието на хората е най-важно", заяви президентът на Русия

20.06.2021 | 12:58 Редактор: Искра Ангелова
Путин обеща големи пари за инфраструктура, образование и здравеопазване

Президентът на Русия Владимир Путин се опита в събота да даде предизборен тласък на управляващата партия "Единна Русия", като обеща по време на партийния конгрес днес да похарчи големи суми за инфраструктура, образование и здравеопазване, предава Ройтерс.

Путин обяви също така, че ключовите му съюзници, министрите на отбраната и външните министри ще проведат кампанията за управляващата партия "Единна Русия" за парламентарните избори през септември.

На затворения Алексей Навални, най-видният вътрешен критик на Путин и неговите съюзници, ще му бъде забранено да участва в изборите, след като той и организацията му са обявени за "екстремистки".

Путин похвали "Единна Русия" за нейната "способност да се обновява и постоянно да се развива".

С намаляването на реалните заплати и нарастването на инфлацията рейтингът на руския президент е на най-ниско ниво от няколко години, според анкета на независимата социологическа агенция Левада Център. Само 27% от руснаците подкрепят партията през март спрямо 31% през август 2020 г.

Путин предлага министърът на отбраната Сергей Шойгу и топ дипломатът Сергей Лавров да оглавят списъка с партийни кандидати на изборите.
"Сигурен съм, че "Единна Русия" си поставя най-високата летва, като трябва да потвърди лидерската си позиция и да спечели изборите“, коментира той, цитиран от Investor.bg.

Путин не посочи Дмитрий Медведев, лидер на партията и бивш президент и премиер, сред водещите кандидати. Според анкети Медведев има нисък рейтинг.

Андрей Колесников, старши сътрудник в Московския център Карнеги, казва, че Лавров и Шойгу са най-популярните министри. "Достатъчно е да покажем тези две момчета на населението и е очевидно, че това е партията на Путин", казва той.

Путин предлага също така да се удължи програмата за инфраструктурни заеми до 2026 г. и програмата за възстановяване от пандемията за 100 млрд. рубли (1,4 млрд. долара).

"Благосъстоянието на хората е най-важно", коментира той на конгреса на партията.

Той също така обещава повече средства за строителство на пътища и потвърждава подкрепата си за забрана на износа на някои видове дървен материал от 1 януари 2022 г.

Путин помогна за създаването на партията "Единна Русия" преди 20 години, но никога не е бил неин член.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК