Колко силна е армията на Китай и превъзхожда ли тази на САЩ?

Страната разполага с най-големия в света морски флот

19.06.2021 | 09:51 Редактор: Тодор Петров
Колко силна е армията на Китай и превъзхожда ли тази на САЩ?

Китай има ясно дефинирана цел: до 2049 година Народната република трябва да разполага с "армия от световна класа". От години се наливат огромни суми в модернизирането на Народната освободителна армия, както официално се наричат въоръжените сили на страната. 

Китай е втори в света по обем на сумите, заделяни за отбрана. Първи са Съединените щати, които харчат за военни цели три пъти повече от Китай.

В някои области китайската армия дори вече изпреварва американската армия, сочат данните на Пентагона. От тях става ясно също така, че в Китай индустрията и технологичното развитие във все по-голяма степен се обвързват с оръжейната промишленост.

Със своите 350 бойни кораби и подводници КНР има най-големия в света морски флот. Китай разполага и с около 2000 изтребители, което го превръща в държавата с третата по големина бойна авиация в света. Страната наваксва и по отношение на конвенционалните ракети с обсег до 5500 километра, още повече че Пекин, за разлика от Москва и Вашингтон, не е обвързан с нито един от големите договори за разоръжаване, предаде DW.

Китай модернизира атомните си оръжия и увеличи броя на ядрените бойни глави. Според шведския Институт за изследване на мира SIPRI, Китай разполага с 350 ядрени бойни глави - значително по-малко от големите атомни сили САЩ и Русия.

Китай разширява военното си присъствие и извън Азия. Дотук китайците са се сдобили само с една военна база в чужбина - в Джибути на Африканския рог. Според експерти обаче, контролираните от Пекин пристанища по морския път на коприната лесно биха могли да бъдат използвани не само за търговски, но и за военни цели.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Сега коя е вторта по големина военна сила в света- Русия, Северна Корея или Китай? Сигнализирай за неуместен коментар