Макрон и Меркел: ЕС да се координира към отваряне на границите

Страните членки трябва да внимават да не позволят разпространението на нови варианти

18.06.2021 | 22:55 Редактор: Здравко Черкезов
Макрон и Меркел: ЕС да се координира към отваряне на границите

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха в петък страните от Европейския съюз да координират своите политики за отварянето наново на границите на ЕС, затворени заради коронавирусната пандемия, и за предпазване от нови варианти на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Макрон каза, че страните от ЕС трябва да внимават да не позволят разпространението на нови варианти, като добави, че ЕС наблюдава развитието на ситуацията във Великобритания, която отбелязва рязко покачване на ежеседмичните случаи на варианта "Делта", регистриран за първи път в Индия.

"Някои държави отвориха по-рано границите заради туристическата си индустрия, но трябва да внимаваме да не внесем отново нови варианти на Ковид-19", посочи той съвместна пресконференция с Меркел преди работна вечеря в Берлин.

От своя страна Меркел добави: "Не можем да се държим така, сякаш коронавирусът е приключил. Все още е необходимо внимание, за да имаме лято на много свободи, ако не и на всички свободи".

По-рано днес Световната здравна организация предупреди, че вариантът "Делта" на коронавируса, открит за първи път в Индия, се превръща в доминиращ вариант на Ковид-19.

Що се отнася до отношенията на ЕС с Русия, Меркел заяви, че блокът трябва да поддържа диалог с Москва въпреки големите различия по въпросите на сигурността и конфликтите в Украйна и Сирия.

"Русия е голямо предизвикателство за нас, но Русия също така е континентална съседка на Европейския съюз и ние трябва да гарантираме, че всички хибридни кибератаки ще бъдат спрени", каза Меркел.

"Но от друга страна имаме интерес да останем в диалог с Русия, ако искаме сигурност и стабилност в Европейския съюз, колкото и да е трудно това", посочи още тя.

Меркел добави: "Вярвам, че след като президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с руския президент Владимир Путин и проведе открит диалог с него, също така е важно и ние от европейска страна да направим същото".

На същата съвместна пресконференция с немския канцлер, френският президент Еманюел Макрон заяви, че целта на европейската автономия в отбраната може да върви ръка за ръка с членството в НАТО.

"Успяхме да внушим идеята, че европейската отбрана и стратегическата автономна отбрана могат да бъдат алтернативен проект на трансатлантическата организация, но в голяма степен неин солиден компонент", каза Макрон.

Той също така посочи, че президентът на САЩ Джо Байдън е изразил уважението си към Европейския съюз на политическо ниво, както и желанието си да работи с Европейския съюз като партньор.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел приветства духа на сътрудничество, който според нея президентът на САЩ Джо Байдън е върнал към международните отношения.

"Мисля, че всички можем да се радваме, че президентът на Съединените американски щати отново създаде климат на сътрудничество, в който, разбира се, всеки трябва да изиграе своята роля“, каза тя по време на съвместната пресконференция с Макрон, предаде БНР.

По отношение на икономиката на ЕС френският президент Макрон пък заяви, че възстановяването е приоритет сега, а не дискусия относно бюджетните правила, залегнали в Пакта за стабилност и растеж на съюза.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК