Индия е ваксинирала 265 млн. души! Как се справят с пандемията?

За първи път от дни насам страната регистрира по-малко от 100 000 нови случая на Ковид-19

18.06.2021 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

Рискът инфектирани с индийския вариант на Ковид-19 да заразят останалите членове на своето домакинство е с около 60% по-голям, отколкото при другите мутации. Колко опасен всъщност е този вариант на коронавируса и с какво се различава от останалите?

Засега първият и единствен потвърден случай на Делта варианта у нас е на стажант-лекар, завършил семестриално в Медицинския университет в Плевен. Този вариант е признат от СЗО като вариант на безпокойство,защото съдържа значителен брой мутации в генома на вируса.

"Около 8-10 мутации има в този белтък, които са в участъка, който пряко осъществява свързването с чувствителни рецептори, участък, в който се намират местата на свързване на антителата, създадени от предишно заболяване или в резултат на ваксинация. Този вариант има две мутации, които са в рецептор свързващия участък, което е особено обезпокояващо", каза проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести.

След като отбеляза рекорд по смъртни случаи преди седмица, за първи път от дни насам Индия регистрира по-малко от 100 000 нови случая на Ковид-19.

Според властите за справяне с пандемията е помогнала основна ваксинацията. 

"Нашата цел до края на годината е да ваксинираме почти цялото възрастно население на страната. Към момента са имунизирани 265 млн. души, като в началото това бяха застрашените групи, хора, които бяха в по-неравностойно положение. Но след това започнахме и по-младото население", сподели новият посланик на Индия у нас Негово превъзходителство Санджай Рана.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК