Как в Китай принудително изземат органи от затворниците? Сърце, очна роговица..

Най-често жертви са членове на забраненото религиозно движение Фалунгун, уйгури, тибетци, мюсюлмани и християни

18.06.2021 | 11:00 Редактор: Искра Ангелова
Как в Китай принудително изземат органи от затворниците? Сърце, очна роговица..

Експерти от ООН съобщават, че са получили обезпокоителна информация, "заслужаваща доверие". Според нея, затворници от етнически и религиозни малцинства, излежаващи присъди в китайски затвори, стават жертва на принудително изземване на органи.

Задържани без заповед за арест

"Насилственото изземване на органи в Китай засяга представители на етнически, езикови или религиозни малцинства, каквито има в различни региони на страната. Често те биват задържани без назована причина и без заповед за арест", се казва в заключение на 12 експерти, разпространено в понеделник, 14 юни.

Работната група на ООН по противодействие на незаконните арести, както и специалният представител на ООН смятат информацията за "особено обезпокоителна". По данни на експерти от ООН, най-често от затворниците се изземват принудително сърцето, бъбреците, черният дроб, както и очната роговица. А жертви на насилственото изземване на органи са най-често членове на забраненото религиозно движение Фалунгун, уйгури, тибетци, мюсюлмани и християни, съобщава "Дойче Веле".

"Китай ще отговори категорично"

Член на китайското представителство в Женева обвини експертите на ООН в клевета. Пекин "ще се защитава срещу тези обвинения и ще им отговори категорично", подчерта той и добави, че експертите на ООН не притежават "елементарни мислителни способности". По неговите думи, те са станали жертва на антикитайска дезинформационна кампания, водена от сепаратисти и движението Фалунгун.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години