ООН алармира: Двойно повече бежанци от войни и кризи за десетилетие

Към края на 2020 г. рекордните 82,4 милиона души живеят като бежанци

18.06.2021 | 11:58 Редактор: Десислава Атанасова
ООН алармира: Двойно повече бежанци от войни и кризи за десетилетие

Въпреки пандемията от коронавирус, броят на хората, бягащи от война и преследване, е продължил да нараства през миналата година, като глобалното разселване се е увеличило до над 82 милиона - двойно повече отпреди десетилетие, обяви ООН.

Нов доклад на агенцията на ООН за бежанците показва, че глобалните цифри за разселването са се увеличили с около 3 милиона през 2020 г. след вече рекордната година през 2019 г., оставяйки цял един процент от човечеството да бъде изкоренен и разселен.

Докладът подчертава как продължителните кризи като тези в Сирия, Афганистан, Сомалия и Йемен продължават да принуждават хората да бягат, а изригванията на насилие на места като Етиопия и Мозамбик причиняват нарастващо разселване.

Фактът, че броят се увеличава за девета поредна година, е още по-опустошителен, тъй като се очакваше  Ковид-19 да ограничи разселването.

По време на пандемията "всичко останало е спряло, включително икономиките, но войните, конфликтите, насилието, дискриминацията и преследването, всички фактори, които са подтикнали тези хора да бягат, продължават", каза ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди, цитиран от БГНЕС.

Агенцията на ООН установява, че към края на 2020 г. рекордните 82,4 милиона души живеят като бежанци или търсещи убежище, както и в така нареченото вътрешно разселване в рамките на собствените си страни, в сравнение с около 40 милиона през 2011 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК