Русия и Китай изграждат международна научна станция на Луната

Те ще стартират шест съвместни мисии, които ще наблюдават околната среда

16.06.2021 | 17:23 Редактор: Жаклина Иванова
Русия и Китай изграждат международна научна станция на Луната

Русия и Китай ще започнат изграждането на международна научна станция на Луната през 2026 г. и ще я завършат до 2035 година, потвърди в сряда Китайското национално космическо управление (CNSA).

Екипите ще извършат необходимите технологични договорености и ще транспортират товари между 2026 и 2030 г., след което ще се включат в инфраструктурни работи по изграждане на лунната станция.

Междувременно те ще стартират шест съвместни мисии, които ще наблюдават околната среда и ще предоставят информация за подготвителната работа.

Още през април CNSA и руската държавна корпорация за космически дейности "Роскосмос" анонсираха плановете си за изграждане на Международната научна лунна станция (ISLS), като месец по-рано правителствата на Русия и Китай подписаха меморандум за разбирателство относно създаването на подобна станция на Луната, припомни БНР.

Снощи ръководителят на НАСА Бил Нелсън говори пред Сенатската комисия по бюджетни кредити, като предупреди за предстоящото руско-китайско съобщение за съвместно сътрудничество в проекти за изследване на Луната. Нелсън отбеляза, че трябва да се следи това космическо сътрудничество.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК