Заев: Братски народи сме, България е длъжна да подкрепи Северна Македония

Македонският премиер е уверен, че политиците ще бъдат достатъчно умни да намерят такова решение

16.06.2021 | 14:48 Редактор: Здравко Черкезов
Заев: Братски народи сме, България е длъжна да подкрепи Северна Македония

Ние наистина сме приятели и братски народи и това трябва да се покаже с действия. Разбирам, че и братята понякога може да се скарат. Но определено България е длъжна и трябва да даде подкрепата си за Република Северна Македония (РСМ), защото само по този начин ще се развива нашето приятелство, нашето сътрудничество. Западна и Северна Европа ще ни уважава още повече, ако бъдем по-кооперативни и намираме повече начини да увеличим сътрудничеството, както между нашите народи, така и между нашите компании, така че това да бъде от полза и за българския, и за македонския народ.

Това заяви премиерът на РСМ Зоран Заев в навечерието на посещението си в София, като подчерта своята увереност, че политиците от двете страни ще бъдат достатъчно умни да намерят такова решение.

Той поздрави българския народ и неговите сегашни и бъдещи лидери, които винаги в първите изречения на всички свои изявления казват, че България остава ангажирана с европейската интеграция на Република Северна Македония.

Македонският премиер припомни, че според София, Скопие не работи достатъчно ефективно за прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и настоява за конкретни гаранции, предаде БГНЕС.

Голяма част от записаното в него е осъществено в много по-голяма степен, отколкото където и да било по света след подписването на подобни договори. 

"Тяхно право е да кажат, че искат още по-динамична реализация на този договор. И ние искаме. Ние искаме, ако може, още утре да пуснем железопътната линия, която свързва Куманово - българската граница със София, а оттам към Истанбул. И ние искаме още утре, както пуснахме част от Коридор №8 Скопие – Миладиновци – Свети Николе – Щип, а оттам до Кочани, от Кочани - Делчево - Берово - Клепало, която е построена изцяло, да имаме същото и през към Крива Паланка. Работим върху това и вярвам, че в бъдеще ще бъде още по-динамично", каза Заев. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Batan
преди 2 години
Когато в учебниците ви започнете да пишете, че сме братя, а не татари и укопатори и когато това стане преобладаващо мнение на хората в македония ще ви повярваме гн Заев. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Lucifer
преди 2 години
Пази боже от такива "братя"!!!! Сигнализирай за неуместен коментар