Мечтата се превръща в кошмар: Да те експлоатират за 10 евро на ден в Португалия

Трудовите мигранти от Азия са хиляди, заплащането е нищожно

15.06.2021 | 11:14 Редактор: Тодор Петров
Мечтата се превръща в кошмар: Да те експлоатират за 10 евро на ден в Португалия

Индийци подрязват лози, тайландци берат малини, непалци събират реколтата от броколи, а пакистанци - сладки картофи. Правозащитни организации изчисляват, че само в района около градчето Алмейрим трудовите мигранти от Азия са над 3000, а в цяла Португалия - над 30 000. Повечето от тях все още чакат за документи и пребивават полулегално в държавата. Живеят в ужасни условия, често работят над 10 часа на ден и са брутално експлоатирани от съмнителни посреднически фирми.

В миналото основно южната част на Португалия привличаше азиатските работници, разказва тя. Но днес азиатците са навсякъде. Колкото повече процъфтяваше селското стопанство в европейската държава, толкова по-голяма ставаше и нуждата от евтина работна ръка. Така постепенно нарастна и броят на нелегалните мигранти, обяснява Катя Секейра от неправителствената организация "Proabraçar", която помага на мигрантите с легализацията на документите.

200 евро на месец за тежък труд на полето

Арджун Джоши е от индийски щат Керала. Той е завършил автомобилно инженерство, а през 2019 година дошъл в Португалия с туристическа виза. Още на летището в Лисабон попаднал в лапите на посредник, на когото платил 1350 евро, за да му намери работа и документи. 

След няколко месеца се отказал от брането на плодове - изкарвал е малко над 200 евро на месец, а процедурата с документите не вървяла. 

"Разболях се, но се оказа, че не съм регистриран при здравните власти. Трябваше да платя 800 евро от моя джоб за лечението", казва той, цитиран от "Дойче веле".

Джоши си намерил работа като шофьор в един китайски магазин. 

"Но тогава дойде Ковид и останах седем месеца вкъщи - объркан и безработен", разказва младият мъж. Помогнал му един португалец - показал му как да се регистрира и да получи необходимите документи. 

Повечето мигранти обаче нямат неговия късмет: официално те работят срещу минималната португалска заплата от 600 евро, но трябва да плащат на работодателите си за подслон, транспорт и храна. Така на ден им остават едва около 10 евро или дори по-малко, обяснява Джоши. 

Много от неговите сънародници плащат по 10 000 евро на трафикантите, за да заживеят в Португалия. Но заради огромните дългове мечтата им бързо се превръща в кошмар.

През последните години португалското земеделие преживява разцвет. А тъй като страната изнася все повече плодове и зеленчуци, е необходим и все по-голям внос на евтина работна ръка. "Португалците не искат да вършат тази работа", казва земевладелецът Витор Хорхе. Затова и на него му се налага да наема работници от Азия. 

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК