Това е Нафтали Бенет, сложил край на ерата "Нетаняху" в Израел

"Това не е ден на траур, има смяна на правителството при демокрация", заяви новият премиер

14.06.2021 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

С обещание за промяна и за обединение на нацията новият премиер на Израел Нафтали Бенет положи клетва. Той заема мястото на Бенямин Нетаняху, който не беше отстъпвал поста през последните 12 години.

Най-дълго управлявалият премиер на Израел ще остане лидер на дясната партия "Ликуд" и ще ръководи опозицията. Хиляди излязоха по улиците в Израел, за да отбележат края на неговото управление.

Встъпването на Бенет в длъжност беше сценарий, който мнозина не можеха да си представят, след като само за две години жителите на Израел трябваше да отидат до урните цели 5 пъти. 

След като късно снощи парламентът с 60 срещу 59 гласа одобри нов кабинет - в който за пръв път има и арабска партия, днес новият премиер официално положи клетва. Националистът Бенет ще бъде министър-председател до септември 2023 г., като част от споразумението за споделяне на властта. 

"Това не е ден на траур. Има смяна на правителството при демокрация. Това е всичко. Ще направим всичко възможно, така че никой да не изпитва страх. И казвам на тези, които възнамеряват да празнуват тази вечер, не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ", заяви Бенет.

След 12 години начело на Израел - досегашният премиер Бенямин Нетаняху стисна ръката наследника си, но каза, че ще се върне във властта. Но докато и ако това стане, той смени креслото на най-дълго управлявалия лидер с депутатската банка като представител на опозицията. 

49-годишният Бенет е син на американски еврейски имигранти от Калифорния. Работил е в Съединените щати, преди да се върне в Израел. Той обеща твърд отговор на палестинското движение "Хамас", ако отново нападне Израел.

Декларира още, че няма да позволи на Иран да придобие ядрено оръжие и се противопостави на възобновяване на ядрената сделка на Техеран със Съединените щати от 2015 година. 

Новият кабинет ще работи на ротационен принцип. След две години Бенет ще предаде властта за още две години на Яир Лапид, ръководител на центристката "Йеш Атид”. Изборът е одобрен и от Съединените щати - Джо Байдън изпрати своите поздравления към Нафтали Бенет, заявявайки, че очаква с нетърпение укрепването на "близките и трайни" двустранни отношения. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК