Децата имат все по-сериозна роля за разпространението на Ковид-19

Все повече специалисти настояват те също да бъдат имунизирани

12.06.2021 | 19:37 Редактор: Юлия Христова
Децата имат все по-сериозна роля за разпространението на Ковид-19

Скорошни проучвания на института "Роберт Кох" показват, че децата имат все по-сериозна роля за разпространението на Ковид-19. Според учените това се дължи основно на британската мутация на вируса B.1.1.7. Все повече специалисти настояват децата също да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция. Затова и производителите провеждат проучвания за ефикасността на ваксините срещу Ковид-19 при деца.

Резултатите от проведени клинични проучвания показват, че ваксината Comirnaty (на производителя Pfizer/BioNTech) е подходяща за активна имунизация, превенция на Ковид-19, при лица на възраст 12 и повече години. Анализът на данните от проведеното проучване сочи, че при юноши на възраст между 12 и 15 г. eфикасността на ваксината е 100%. Става ясно още, че имунният отговор на Comirnaty в тази възрастова група е сравним с имунния отговор при групата от 16 до 25 години (измерен чрез нивото на антитела срещу SARS-CoV-2).

Ефикасността на Comirnaty е изчислена при близо 2 000 лица на възраст от 12 до 15 години, при които няма признаци за предишна инфекция. Те получават или ваксина, или плацебо* (без да знаят кое от двете им е приложено).

Резултатът: от 1 005 деца, получили ваксината, нито едно не се заразява с Ковид-19. При другата група – с плацебото - от общо 978 деца с коронавируса се заразяват 16. Последното доказва, че ваксината има 100 % ефикасност.

Най-честите нежелани реакции при юноши на възраст 12 - 15 г. са сходни с тези при останалите възрастови групи: болка на мястото на инжектиране (>90%), умора и главоболие (>70%), мускулна болка и втрисане (>40%), болки в ставите и лека треска (>20%).

Канада бе сред първите страни в света, които позволиха прилагането на ваксината на Pfizer/BioNTech при деца над 12 години. Подобна стъпка предприемат и редица европейски държави, пише "Монитор"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


1
0 rate up comment rate down comment 3
Евгени Георгиев
преди 2 години
Не пипайте децата. COVID не е изолиран в човека. Следователно против какво ще ваксинирате децата??? Сигнализирай за неуместен коментар