Милиони ваксини Johnson & Johnson вероятно не може да бъдат ползвани заради замърсяване

12.06.2021 | 16:26 Редактор: Юлия Христова
Милиони ваксини Johnson & Johnson вероятно не може да бъдат ползвани заради замърсяване

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че е казала на Johnson & Johnson, че милиони дози ваксина срещу Ковид-19, произведени в проблемно предприятие, не могат да се използват поради възможни проблеми със замърсяване, съобщи АФП.

В изявление FDA заяви, че "няколко" партиди ваксини, произведени в съоръжението Emergent BioSolutions в град Балтимор, не са подходящи за употреба. Всяка партида съответства на няколко милиона дози.

Нито агенцията, нито J&J разкриват точния брой дози, но The New York Times говори за 60 млн., цитирайки хора, запознати с въпроса.

„Тези действия са последвали обширен преглед на документи, включително производствената история на съоръжението и извършените тестове за оценка на качеството на продукта“, каза Питър Маркс от FDA.

На предприятието е наредено да спре производството през април, тъй като няколко седмици по-рано е било установено, че партидите вещества, използвани за производството на ваксината на J&J, са били кръстосано замърсени със съставки от ваксината на AstraZeneca, което е унищожило 15 млн. дози на J&J.

FDA все още решава дали да позволи на производствената мощност да започне отново работа, пише bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК