Китай планира задължителна ваксинация за пътуващите със самолет

Мерките трябва да обхванат цялата нация

11.06.2021 | 13:02 Редактор: Юлия Христова
Китай планира задължителна ваксинация за пътуващите със самолет

Китайските власти и авиокомпаниите обмислят включването на ваксинацията срещу Ковид-19 като изискване за вътрешни пътувания. Това стана ясно, след като някои авиолинии публикуваха уведомления, че пътниците от провинция Гуандун до Пекин трябва да са си сложили поне една доза ваксина, преди да се качат на борда. По-късно те бяха оттеглени, но според редица експерти това вероятно се дължи на „технически проблеми“ и изискването за ваксинация преди полет ще се превърне в тенденция в дългосрочен план.

В сряда публикации и снимки, разпространени онлайн, показаха инструкции на Южнокитайските (China Southern Airlines) и Хайнанските авиолинии (Hainan Airlines), според които пътници от Шънджън до Пекин трябва да са се ваксинирали с поне една доза в допълнение към отрицателен ПСР тест, извършен в рамките на 48 часа, преди качването си на борда. По-късно инструкциите бяха оттеглени по неизвестни причини.

Служители от офиса на Южнокитайските авиолинии в Шънджън потвърдиха пред Global Times, че са издали такива инструкции, след като в сряда властите в Гуандун са поискали от авиокомпаниите да наложат „най-високи стандарти“ за предотвратяване разпространение на епидемията от Ковид-19, като проверяват ваксинационния статус на пътниците преди да се качат на самолет от Шънджън до Пекин, считано от четвъртък, съобщи Радио "Китай".

По-късно авиокомпаниите оттеглиха известията и прекратиха мярката, следвайки нови инструкции от местните противоепидемични служби, информира служител на Южнокитайските авиолинии. По думите му, изискването за ваксинация е спряно „временно“ и новите стандарти подлежат на промяна по всяко време, като от компанията не могат да гарантират дали в бъдеще отново ще се изискват предполетни ваксинации.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК