Руските авиопревозвачи спряха почти всички полети до Турция това лято

Това разтърси турската туристическа индустрия

18.05.2021 | 23:42 Редактор: Искра Ангелова
Руските авиопревозвачи спряха почти всички полети до Турция това лято

Във вторник руските авиолинии S7 се присъединиха към „Аерофлот“ в решението си да отменят полетите до Турция това лято, докато очакват правителствено решение за отмяна на ограниченията за полети, въведени заради Ковид-19, съобщава Reuters.

Турция е дестинация за милиони руски туристи всяка година и решението на Москва да спре полетите до 1 юни заради нарастващия брой случаи на Ковид-19 нанесе сериозен удар върху турската туристическа индустрия.

Но несигурността относно това дали правителството ще удължи срока доведе до решението на авиокомпаниите да отменят полетите след 1 юни.

"Спряхме продажбите и отменихме всички полети до Турция за юни, с изключение на два полета седмично, разрешени от работната група [за коронавируса], за да не създаваме неудобства на пътниците поради възможни анулирания", се казва в изявление на "Аерофлот" в понеделник.

Ден по-късно от авиокомпания S7 заявиха, че отменят всички полети до Турция до края на лятото поради несигурност около възможността изобщо да се лети дотам.

"Ще бъдем готови да възобновим продажбите веднага след като епидемиологичната ситуация се стабилизира и полетите се възобновят“, подчертаха от компанията.

Източник от авиоиндустрията заяви пред британската агенция, че Русия е решила да удължи забраната за полети до Турция до 30 юни, но правителствената работна група по коронавируса заяви, че не може да потвърди, че е взето такова решение.

Друг източник заяви пред Reuters, че Москва все още не е взела решение за възобновяване на полетите до Турция, където близо 500 000 руснаци са пътували през първото тримесечие на годината, според руската Асоциация на туроператорите.

Решението на Москва да спре полетите разтърси турската туристическа индустрия, която разчита до голяма степен на постоянния приток на руски туристи.

"Няма друг пазар, който да замести руснаците", каза Джем Полатоглу, генерален мениджър в базираната в Истанбул Andiamo Tour. "Решението [за спиране на полетите] засяга сериозно продажбите през пиковия сезон юли-август."

Най-близкият съветник на турския президент Реджеп Таийп Ердоган Ибрахим Калън и министърът на туризма Мехмет Нури Ерсой бяха в Русия в понеделник, за да обсъдят редица въпроси, включително туризма и доставките на ваксини, предаде държавната "Анадолска агенция", цитирана от "Фокус".

"Постигнахме споразумение руската ваксина да дойде в Турция възможно най-скоро, както и стъпките, които трябва да бъдат предприети за туристическия сезон, започването на полети и ускоряването на процеса", каза Калън.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК