С деца под бомбите: Израелец и палестинец разказват за ужаса, в който живеят

Двамата мъже живеят само на няколко километра един от друг, но обитават различни светове

18.05.2021 | 20:58 Редактор: Здравко Черкезов
С деца под бомбите: Израелец и палестинец разказват за ужаса, в който живеят

44-годишният Алон Алшейх живее с жена си и двете им деца в Нир Ам - израелски кибуц непосредствено на границата с Ивицата Газа. През последните дни районът периодично е бил обстрелван с ракети, разказва Алон пред колегите от АРД, които са се свързали с него чрез видео-конферентна връзка по телефона.

Когато до къщата ти падат бомби

"Имаме най-много 12 секунди време да се укрием в най-близкия бункер", обяснява Алон и показва по телефона опустошенията наоколо: наблизо се е взривила ракета, навсякъде по земята са разхвърляни детски играчки. За щастие намиращата се там детска градина е била затворена.

А иначе кибуцът, в който живеят, е едно наистина прекрасно място - слънце, палми, зеленина. "Наричаме това място 95-процентов рай. Защото в 95 процента от случаите тук наистина е рай - красиво, зелено, спокойно. В момента обаче сме в другите 5 процента. Надявам се този ужас бързо да приключи", казва Алон.

Колегите от АРД са разговаряли и с Махмуд Абу Катер. 47-годишният палестинец е неврохирург. Завършил е медицина в Германия, в момента е главен лекар в болницата Шифа в град Газа. Живее със семейството си в еднофамилна къща в южния край на Ивицата. Пред АРД мъжът разказва, че никога няма да забрави първите дни от новата ескалация на напрежението, когато само на 800 метра от къщата им падали бомби.

"Това бяха най-ужасните три дни от живота ми. Досега не бях преживявал нещо толкова страшно. Децата бяха онемели от страх. Всичко това ще остави трайни следи, децата много трудно го понасят. Не спират да плачат, от страх се изпускат в гащичките си", споделя Махмуд, цитиран от DW.

Два свята

Израелецът Алон и палестинецът Махмуд - двама мъже от двете страни на барикадите. И двамата подчертават, че нямат никакви проблеми със съседите от другата страна на границата. На въпрос какво послание искат да отправят към хората от другата страна, Алон призовава жителите на Ивицата Газа да се надигнат срещу Хамас, а не срещу Израел. А палестинецът Махмуд съветва израелците да се погрижат за по-бърз край на ерата на сегашния израелски премиер: "Нетаняху въвлича народа си в една война, която всъщност не бива да я има", казва Махмуд.

Двамата мъже живеят само на няколко километра един от друг, но обитават различни светове. А всъщност искат едно и също: да живеят в мир с хората от другата страна.

Снимки: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК