На всеки 3 дни в Германия мъж убива настоящата, бившата си съпруга или приятелка

Подобни престъпления се вършат от мъже от всички възрастови групи

18.05.2021 | 10:35 Редактор: Жаклина Иванова
На всеки 3 дни в Германия мъж убива настоящата, бившата си съпруга или приятелка

Всеки трети ден в Германия мъж убива жена - настоящата или бившата си съпруга или приятелка. А всеки втори ден се прави опит за убийство. Защо мъже убиват жени?

В Германия излезе от печат книгата "На всеки три дни. Защо мъже убиват жени и как сме длъжни да противодействаме на това". Написана е от журналистите Лаура Бакес и Маргерита Бетони. Самото заглавие на книгата съдържа ужасяваща статистика за убиваните в Германия жени от техни настоящи или бивши съпрузи или интимни приятели, пише DW.

Тези убийства са обозначавани с понятието "фемицид". Руската редакция на DW разговаря с една от авторките на книгата Лаура Бакес.

Как оценявате ситуацията в Германия по отношение на фемицида и усилията по предотвратяването му?

Лаура Бакес: Ситуацията не е добра, макар и да не е по-лоша, отколкото в множество други страни. Всеки трети ден в Германия мъж убива своята настояща или бивша жена или приятелка, а всеки втори ден се правят такива опити за убийство. Това е възмутителна ситуация, която намира твърде малко отражение в средствата за масова информация, а в местните медии подобни престъпления често се представят като "семейна драма".

Кои са всъщност убийците? Съществува ли определен профил на престъпника или подобни деяния биха могли да бъдат извършени от всеки мъж?

Лаура Бакес: Определен профил няма, подобни престъпления се вършат от мъже от всички възрастови групи - млади и стари, бедни и богати, образовани и неуки, мъже от всеки социален слой и среда. Има обаче фактори, определящи риска. Към тях спада например това дали въпросният човек е привикнал към ненасилствена комуникация или не, как реагира на стрес, когато е поставен в екстремна ситуация като безработица или бягство в чужда държава или дали въпросният човек и сам е ставал жертва на насилие. Все пак, не бива да се смята, че всички, които са преживели някаква травма, извършват фемицид. Убиец може да стане всеки - и любезният семеен мъж, и главният лекар, и безработният.

Вие твърдите, че Испания е водеща в Европа по предотвратяването на фемициди. Какво могат да научат от нея останалите страни?

Лаура Бакес: Преди всичко общественото съзнание в тази страна е по-различно. И в Испания все още стават убийства на жени, но там има специално законодателство по въпроса, както и масови обществени протести. Освен това случаите на фемицид се отразяват в медиите именно като структурен проблем, а не като случайни инциденти. Мисля, че просвещението в тази насока е много важно. В Испания посвещават много работа на този проблем, поради което обществото ясно съзнава наличието на тази опасност.

Какво е необходимо да се предприеме в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план?

Лаура Бакес: Като начало е важно жените да бъдат информирани и да получават помощ, когато се намират в опасна ситуация - т.е. да бъдат защитени от техния партньор. Тук трябва да се намесва полицията и ако бившият мъж, например, иска да си прибере вещите от семейното жилище след развода, органите на реда да контролират дали това протича цивилизовано или поражда опасности. В дългосрочен план е нужно да се промени обществото - в него да има повече равноправие и по-малко мъже, които смятат, че жената се явява тяхна собственост, като някаква вещ от дома. Работата по тази дългосрочна перспектива трябва да започва още в детската градина и по-късно в училищата, където децата да се обучават на принципите на равноправието.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 1
справедливият
преди 1 година
Това е нормално, дори са много малко убитите жени. Заради гнусния феминизъм и гаврата с мъжкия облик заслужават да бъдат убивани от мъжете много повече. Смърт на феминизма! Когато жената знае, че законът няма да я защитава след гавра с мъжката същност, няма да злоупотребява. Ще измислят истанбулска конвенция, а?! Равни били с мъжете?! Равни ще станат друг път. " Мъжът трябва да господства, а жената да се подчинява. Жесток закон, но закон." - Пиер-Жозеф Прудон! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
така, нищо не казахте с тази статия, хахаха Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 3
Зорница
преди 2 години
Към ЧитателВие сериозно ли си вярвате в тая теория, че може да има някаква причина или оправдание да отнемеш човешки живот? Второ, и какво според вас жената да седи до печката и да гледа децата? Естествено, че ще има права, тя не е по-малко човек от вас и също така, ако толкова искате да е домакиня, вие(мъжете) можете ли да осигурявате сами семействата си - не. Т.е. тя трябва да работи, да ви гледа децата, да се грижи за къщата и да няма права така ли?По-*** логика не съм срещала! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
Никой няма право да отнема човешки живот Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 7
Читател
преди 2 години
Прекомерните права които се дават на жените днес,отключват в тях желания,да изсмучат като за последно хубавото от живота,свързано с много плътски удоволствия и забавления.Има жени,които се раждат с постоянен сърбеж между краката.Как обслужват сърбежа си,на всички умни хора е ясно.Нещо българско:"Да би мирно седяло,не би чудо видяло"! Сигнализирай за неуместен коментар