СЗО: Светът вече е във ваксинен апартейд

Страните с високи доходи са 15% от световното население, но имат 45 % от ваксините в света

17.05.2021 | 23:37 Редактор: Десислава Атанасова
СЗО: Светът вече е във ваксинен апартейд

"Мисля, че ще отида още една крачка напред и ще кажа, не само, че светът е изложен на риск от ваксинен апартейд, светът вече е във ваксинен апартейд. Както знаете, страните с високи доходи представляват 15 процента от световното население, но имат 45 процента от ваксините в света, а страните с по-ниски и средни доходи представляват почти половината от световното население, но са получили само 17 процента от ваксините в света. Така че разликата е наистина огромна". Това констатира генералният директор на Световната здравна организация в изказване на видеоконференция на Парижкия форум за мир.

Тедрос Гебрейесус настоя богатите държави, които са договорили за себе си огромна част от произвежданите в света ваксини срещу коронавируса, незабавно да започнат да ги споделят с по-бедните страни, пише БНР.

"Досега сме изпратили повече от 63 милиона дози ваксина до 124 държави и икономики, но това представлява едва 0,5 процента от общото население на тези страни и икономики и проблемът не е в използването на ваксини по програмата COVAX, а е във включването на ваксини в тази програма, за да може тя да работи. Проблемът е в доставките. И всички знаем причините: ваксинен национализъм, ваксинна дипломация и сериозните ограничения в предлагането", посочи още шефът на СЗО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК