Заев: Вярвам, че ще намерим решение с България

За да продължим да градим приятелство, важно е каква история пишем сега, каза премиерът на РСМ

17.05.2021 | 23:22 Редактор: Никола Симеонов
Заев: Вярвам, че ще намерим решение с България

Премиерът Зоран Заев вярва, че ще бъде намерено решение на отворените въпроси с България и изпраща директно послание до президента Румен Радев и служебното правителство в София да покажат европейско отношение спрямо един от първите си съседи, давайки на РС Македония шанс да продължат процеса на членство в Европейския съюз.

Заев се позова на консенсусното решение на всички 27 държави-членки на ЕС, включително България, че РСМ е изпълнила условията за започване на преговори. Той добави, че очаква първата междуправителствена конференция да се състои след заседание на Съвета на министрите, където ще се вземе решение и призова България да продължи в духа на европейските ценности и да насочи отново вниманието на ЕС към региона.

"За да продължим да градим приятелство, важно е каква история пишем сега, нашите млади хора искат да отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото“, каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че по време на визитата си в Брюксел миналата седмица е заявил ясно, че РСМ няма да води преговори за своята идентичност и език.

Идентичността и езикът не подлежат на преговори. Нашият народ трябва да знае, че Европа е наш длъжник. РСМ е държавата, която най-дълго е чакала от всички страни, които искат да продължат по европейския път – 16 години, каза Заев.

Според него без РСМ разширяването на ЕС е заплашено, въпреки че Брюксел го обяви своя стратегическа цел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК