Разработиха миниатюрен чип за следене на функциите на тялото

Подобни устройства могат да се използват за наблюдение на температурата, кръвното налягане, нивата на глюкозата и дишането

17.05.2021 | 14:58 Редактор: Здравко Черкезов
Разработиха миниатюрен чип за следене на функциите на тялото

Видим само с микроскоп, инжекционен чип с размерите на зърно сол може да трансформира електрическите устройства, които се имплантират в хора с цел поддържането им живи. С обем от само 0,1 mm³, който е приблизително сравним с прахови акари, научни изследователи от Университетското училище по приложни и инженерни науки в Колумбия вярват, че са разработили най-малката чипова система в света. За нея разказва Евронюз.

Производството на безжични миниатюрни устройства все повече се превръща във фокус на екипи като този на Колумбийския университет.

"Ние сме много заинтересовани от имплантируеми устройства, които наричаме "чипова система" (CaS) - устройства, чийто чип, разработен в това проучване, е един пример", каза Кер Шепард, ръководителят на изследването и професор по биомедицинско инженерство, цитиран от БГНЕС. "Искахме да видим докъде можем да разширим границите на това колко малък функциониращ чип бихме могли да направим".

За да постигне това, екипът разчита на ултразвук да намери и комуникира с чипа безжично, за да предаде обратно информация за областта на тялото, в която се инжектира.

В крайна сметка се смята, че устройства като това, произведено в проучването, могат първоначално да се използват за наблюдение на температурата, кръвното налягане, нивата на глюкозата и дишането.

Освен увеличаване на функционалността в по-малко устройство, целта на екипа е била да разработи чип, който да може да се прилага с помощта на подкожна игла, за да се инжектира в тялото, вместо да се налага операция.

Докато понастоящем чипът измерва само телесната температура, екипът вижда проучването като стъпка към бъдещи подобрения на имплантируемите CaS устройства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК