Нови сблъсъци и жертви в Израел - бомбардираха и дома на лидера на "Хамас

Ще отговаряме на тези атаки, колкото е необходимо, заяви премиерът Нетаняху

16.05.2021 | 14:30 Редактор: Десислава Атанасова

Нова страница в конфликта между Израел и Палестина на седмия ден от началото му. Израел бомбардира дома на политическия лидер на групировката "Хамас". Иран се намеси и заяви, че ще предостави всякаква подкрепа в борбата срещу Израел. На този фон жертвите вече са 160 - 150 палестинци, сред които и много деца, и 10 от израелска страна.

Израел нанесе въздушен удар по дома на политическия лидер на Хамас в ивицата Газа и неин неформален премиер Яхия Синуар. Армията не уточни дали той и брат му, също мишена на атаката, са били там. Общо около 30 са ликвидираните палестински военни от началото на конфликта, твърди Израел.

Няколко часа след полунощ от Ивицата Газа бяха изстреляни 55 ракети срещу градове в Централен и Южен Израел. Това принуди стотици хиляди да прекарат нощта в бомбоубежища. Отговорът на Израел бе най-малко 100 бомби върху тунели на Хамас в централната и северната част на ивицата Газа. Десетки съобщиха за изчезнали под развалините.

"През тази седмица хиляди израелци бяха принудени да се крият в бомбоубежища. Ще отговаряме на тези атаки, колкото е необходимо. Ще продължим да действаме с пълна сила. Удряме терористичната организация с размазващи удари. Който пали огън, ще получи огън. Но за разлика от "Хамас", които умишлено целят да наранят цивилни, докато се крият зад тях, Израел прави всичко възможно да избегне или ограничи до минимум жертви. Ние избягваме цивилни жертви и затова удряме директно палестинците", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Близо 3000 са изстреляните ракети от Ивицата Газа към Израел, а 90% от тях са прихванати от противоракетната система на Израел - "Железен купол". В отговор израелските сили са унищожили около 700 воени обекти на радикални организации на територията на палестинския анклав.

По последни данни, в резултат от разменените ракетни удари от израелска страна, са загинали най-малко 10 души, в това число две деца, а от палестинска - около 150, включително 40 деца. 

Хиляди протестираха в подкрепа на палестинците в редица градове в Европа и Америка. 

По време на голямата демонстрация в Лондон са били ранени девет полицаи. Има и 9 арестувани. Германия обвини за ескалацията на кризата  - "Хамас". Щатите също изразиха подкрепата си за Израел.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК