Круизните кораби са забранени във Венеция?

От няколко години се вихрят истории за забрана

15.05.2021 | 22:50 Редактор: Десислава Атанасова
Круизните кораби са забранени във Венеция?

Новината предизвика вълна по целия свят: круизните кораби са забранени от Венеция.

На 31 март италианското правителство издаде указ, според който круизните и големите търговски кораби ще имат забрана да навлизат във венецианската лагуна и призовава да се търсят търгове за изграждане на ново пристанище извън нея.

И все пак само 15 дни по-късно MSC Cruises обявиха, че един от круизите им, MSC, ще се насочи нагоре по канала "Джудека", ще премине покрай площада "Сан Марко" и ще се акостира на пристанището в центъра на града на 5 юни.

Към двата кораба на MSC за този сезон ще се присъедини и един от Costa Cruises. Costa Deliziosa ще използва Венеция като свое начално пристанище от 26 юни.

От няколко години се вихрят истории за възможността круизните кораби да бъдат забранени в историческия център на Венеция.

Подходът им към сегашното круизно пристанище, разположено на ръба на центъра на града, кара корабите, плаващи покрай града, който е Световното наследство на ЮНЕСКО, да преминават покрай площада "Сан Марко". След това продължават по канала Джудека, водоем, отделящ "центъра" на Венеция от остров Джудека, който се намира срещу централния квартал Дорсодуро. Широкият канал вече е основна пътна артерия за фериботни и водни таксиметрови превози, пише Dnes.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК