Amazon се мести в Люксембург, бяга от данъците

Люксембург е в центъра на глобалната система за избягване на данъци

14.05.2021 | 21:25 Редактор: Здравко Черкезов
Amazon се мести в Люксембург, бяга от данъците

Според експертен доклад, Люксембург е в центъра на глобалната система за избягване на данъци, управлявана от американския концерн Amazon. 75% от целия бизнес на онлайн търговеца извън САЩ е преминал през дъщерни дружества в европейската държава, гласи становището на лондонски изследователски екип, поръчан от името на лявата фракция в Европейския парламент, съобщи Дойчландфунк, предава БГНЕС.

Според него, концернът има компании в Азия, чиято единствена цел е да реализират загуби. Те са прехвърляни на дъщерните дружества в Люксембург, където са преобразувани в данъчни кредити. След това Amazon може да ги представи пред данъчните власти в САЩ.

Оценката показва също така, че концернът реализира по-голямата част от печалбите си извън САЩ в Люксембург. Става въпрос за 17,2 милиарда долара, които никога не са вписвани в отчета за приходите и разходите на концерна и следователно никога не са облагани с данък в САЩ.

Тази седмица Европейският съд постанови, че Amazon не се е възползвал от неразрешени данъчни облекчения в Люксембург. Съдиите отмениха заповед на Европейската комисия, според която Люксембург трябва да изисква около 250 милиона евро данъци плюс лихва от американския концерн. Като причина се изтъква, че Комисията не е доказала в достатъчна степен, че данъчната тежест върху европейското дъщерно дружество на Amazon е била неправилно намалена.

Според Кристоф Траутветтер - експертът от мрежата за данъчно правосъдие, чрез пазарната си сила, избягването на данъци и бизнес поведение Amazon съсипва голяма част от икономиката. В Германия концернът плаща ниски данъци. Логистичните центрове ще получат няколко печалби от централната група в Люксембург, върху които ще платят данъци, но по-голямата част от продажбите и печалбите в Германия се записват в Люксембург, където не се дължат данъци.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК