Имунизираните трябва да носят маски на места с висок процент на коронавирус

"Ваксините са животоспасяващи, но сами по себе си те не са достатъчни", заявиха от СЗО

14.05.2021 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
Имунизираните трябва да носят маски на места с висок процент на коронавирус

Дори след ваксиниране срещу Ковид-19, хората трябва да носят маски за лице в райони, където се разпространява вирусът, заяви СЗО в петък, след като САЩ решиха, че ваксинираните не се нуждаят от маски.

"Ваксините са животоспасяващи, но сами по себе си те не са достатъчни", написа Световната здравна организация в имейл до АФП.

Коментарът последва вчерашното решение на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията относно отпадането на изискването да се носят маски от хора, които са напълно ваксинирани срещу Ковид-19.

Почти 60 % от възрастните в САЩ вече имат една или и две дози, а случаите бързо намаляват до средно 38 000 за седем дни или 11 на 100 000 души население.

СЗО се въздържа да коментира конкретно ситуацията в САЩ, но експертите подчертаха, че решението за премахване на ковид ограниченията, включително препоръките за носене на маски, трябва да разчита не само на степента на ваксинация.

Става въпрос за това колко циркулира вирусът, каза ръководителят на СЗО за Ковид-19 Мария Ван Керхове, като уточни, че има предвид вариантите на вируса, които циркулират.

Доказано е, че използваните ваксини срещу Ковид-19 са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт. Има все повече доказателства, че те осигуряват висока защита срещу инфекция и предаване на вируса, но те "не са 100 % ефективни срещу предотвратяване на инфекция".

"Можете да имате асимптоматично или леко заболяване или дори умерени симптоми дори след ваксинация", каза експертът и предупреди, че "ваксинацията сама по себе си не е гаранция срещу инфекция или срещу възможността да предадете тази инфекция на други". Макар и рядко, но все пак може да се случи, информира БГНЕС.

Затова трябва да се спазват другите защитни мерки, като носенето на маска, дистанцирането и т.н., докато страните достигнат нивото, при което голям брой хора са защитени и циркулацията на вируси и предаването достигнат много ниски нива. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК