Старт на туристическия сезон в Гърция, браншът се надява да се възстанови

Между островите ще се пътува със сертификат за ваксина или PCR тест

14.05.2021 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

Гърция даде официален старт на туристическия сезон днес. Между островите ще се пътува със сертификат за ваксина или PCR тест, а в страната няма да има нужда от изпращане за SMS за излизане навън. Туристическият бранш призова за умерен оптимизъм по отношения на очакванията за сезона. 

Хотелиери и ресторантьори трескаво се подготвят за откриването на сезона. Заведенията по крайбрежието подреждат масите, приготвят менюто с надеждата тази година да е различна, секторът да се изправи отново на крака и ковид пандемията да е спомен от миналото.

"Като гледам резервациите и интереса на хората, бизнесът ще е по-свободен и нещата ще са добре", сподели собственикът на ресторант Вангелис Караманис.

По-нетърпеливите да се докоснат до лазурните плажове и тюркоазената вода от рано сутринта се наредиха на опашка на границите. На Егейските острови пристигат първите групи с европейски туристи. 

Министърът на туризма е категоричен – Гърция гарантира слънце, чисто море и сигурност.  

"Целта за 2021 година не е само представяне на природното богатство на страната, но преди всичко безопасността", заяви министърът на туризма в Гърция Харис Теохарис.

Ваксинираните и хората с отрицателен PCR тест влизат в страната без карантина. Изисква се също отрицателен тест за коронавирус и за деца над 5-годишна възраст. Отпадат и голяма част от ограничителните мерки в страната и между отделните градове се пътува свободно. Магазините работят в нормален ритъм. Вечерният час в Гърция вече ще започва 30 минути след полунощ. Маските остават задължителни както на закрито, така и навън

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК