Унгария е първата страна в ЕС, която започва да ваксинира тийнейджъри

Повече от 90 хил. млади хора са се регистрирали за имунизация с Pfizer

14.05.2021 | 15:00 Редактор: Никола Симеонов
Унгария е първата страна в ЕС, която започва да ваксинира тийнейджъри

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви в края на април, че тийнейджъри на възраст между 16 и 18 години ще могат да получат ваксината на Pfizer. Повече от 90 000 млади хора вече са се регистрирали, като е необходимо родителско разрешение, съобщава "Евронюз".

17-годишният Тамас Сефер е решил да се ваксинира, за да защити семейството си, тъй като вярва, че това може да е пътят към "нормален“ живот.

"Очаквам с нетърпение да получа ваксината. Когато за първи път беше обявено, че моята възрастова група може да бъде ваксинирана, се поколебах..., но няколко седмици преди да започнат официално ваксините, знаех, че да, трябва да се ваксинирам", каза той.

Вирусът не е безразличен към младите хора, според вирусолога Миклош Русвай. Симптомите на Ковид-19 често се появяват месеци след прекарване на инфекцията, поради което Русвай казва, че е важно по-младите хора да получават ваксината.

"6 до 11-годишните вече се ваксинират в пилотни групи. Вярвам, че до есента, когато започва следващата учебна година, всички деца в училищна възраст ще могат да ходят на училище ваксинирани", уверен е Русвай.

В Унгария има шест ваксини. Освен Pfizer/BioNTech, единствената одобрена за тийнейджъри, на разположение са и Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson, както и китайската Sinopharm и руската Sputnik V, съобщи БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК